Tekrarlayan in-vitro fertilizasyon (IVF) başarısızlıklarında endometriyal reseptivitenin iyileştirilmesine yönelik yapılan endometriyal yaralama tekniğinin IVF gebelik sonuçları üzerine etkisinin araştırılması
- Tez No: 516425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CİHANGİR MUTLU ERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial yaralama, Endometrial reseptivite. IVF/ICSI tedavisi, Ofis histeroskopi, Pipelle biopsi, Endometrial scratching, Endometrial receptivity, IVF / ICSI treatment, Office hysteroscopy, Pipelle biopsy
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışma tekrarlayan in-vitro fertilizasyon (IVF) başarısızlıklarında, endometrial hasarlama işleminin gebelik oranlarını artırıp artırmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal-Metod: Prospektif, randomize kontrollü olarak planlanan bu çalışmaya, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, Yardımcı Üreme Teknikleri Ünitesi'ne, Ocak 2015– Haziran 2016 tarihleri arasında 2 ve ya daha fazla tekrarlayan IVF başarısızlığı tanısıyla başvuran hastalar dâhil edildi. 40 yaş üstü olan, FSH>10 IU/mL, vücut kütle indeksi >30 kg/m2 olan, organik uterin patoloji bulgusu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma grubuna (n=34) alınan hastalara IVF öncesi siklusun 20-24. günlerinde histeroskopik makas veya pipelle endometrial hasarlama işlemi uygulandı. Kontrol grubuna (n=41) ise endometriumu uyarmaya yönelik hiçbir işlem yapılmadı. Her iki gruptaki hastalara 5. gün embriyoları transfer edildi. Her iki grup IVF tedavi sonuçları, gebelik ve canlı doğum oranları açısından değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubundaki gebelik oranının %41.1 (14/34), kontrol grubundaki gebelik oranının %39.0 (16/41) olduğu belirlendi. Her iki grup arasında gebelik oranları açısından istatistiksel anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Gruplar canlı doğum açısından değerlendirildiğinde, çalışma grubundaki canlı doğum oranının %29.4 (10/34), kontrol grubundaki canlı doğum oranının %26.8 (11/41) olduğu saptandı. Çalışma grubunda canlı doğum oranı (%29.4), kontrol grubuna göre (%26.8) yüksek olmasına rağmen, bu fark, istatistiksel olarak anlamlı seviyede değildi (p>0.05). Her iki grupta da hastaların yarıdan fazlasında uygulanan yöntemlerin fertilite yönünden başarısızlıkla sonuçlandığı görüldü. Sonuç: Tekrarlayan IVF başarısızlığı olan hastalarda IVF tedavisi öncesi yapılan endometrial hasarlama işlemi gebelik oranlarını kısmen artırsa da, bu fark istatiksiksel olarak anlamlı düzeyde değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine whether endometrial scratching increases pregnancy rates in recurrent in vitro fertilization (IVF) failures. Materials and methods: This prospective, randomized controlled study included patients who were referred to Gulhane Training and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Department, Assisted Reproductive Techniques Unit between January 2015 to June 2016 with the diagnosis of 2 or more recurrent IVF failures. Patients older than 40 years and/or with FSH> 10 IU / mL and/or body mass index> 30 kg / m2 and/or organic uterine pathology findings were not included. The study group (n=34) underwent endometriyal straching procedure with hysteroscopic scissors or pipel on days 20-24 of the pre-IVF cycle. No treatment to stimulate the endometrium was performed in the control group (n = 41). In both groups, the embryos were transferred on the 5th day. Results of IVF treatment in both groups were evaluated in terms of pregnancy and live birth rates. Results: It was determined that the pregnancy rate in the study group was 41.1% (14/34) and the pregnancy rate in the control group was 39.0% (16/41). No statistically significant difference was found between the two groups in terms of pregnancy rates (p> 0.05). When the groups were evaluated in terms of live birth, it was found that live birth rate was 29.4% (10/34) in the study group and was 26.8% (11/41) in the control group. Although the live birth rate (29.4%) was higher in the study group than the control group (26.8%), this difference was not statistically significant (p> 0.05). In both groups, more than half of the patients were found to have failed in terms of fertility. Conclusion: Although endometrial straching performed before IVF treatment improves pregnancy rates in patients with recurrent IVF failure, this difference is not statistically significant.