Göğüs ağrısı nedeniyle çocuk polikliniğine başvuran hastaların etiyolojik nedenlerinin ve laboratuvar verilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of etiological causes and laboratory data of the outpatients referred to department of pediatrics due to chest pain
- Tez No: 516428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUZAFFER KÜRŞAT FİDANCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, etiyoloji, kardiyak enzim, çocukluk dönemi, Chest pain, etiology, cardiac enzymes, pediatric
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Göğüs ağrısı vücudun ön yüzünde, boyun ve üst abdomen arasında hissedilen ağrı ya da rahatsızlıktır. Çocuklardaki göğüs ağrısı nedenleri arasında en başta idiyopatik nedenler bulunmaktadır. Bu çalışmada çocuk hastalıkları polikliniği, çocuk kardiyoloji polikliniği ve çocuk acil servisine göğüs ağrısı nedeniyle başvuran hastalarda etiyolojik nedenlerin belirlenmesi ve kardiyak enzimlerin kardiyak patolojiler ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Ocak 2016 – Şubat 2017 tarihleri arasında çocuk hastalıkları polikliniği, çocuk acil servisi, çocuk kardiyoloji polikliniğine göğüs ağrısı şikayeti ile başvuran, daha önceden bilinen kronik hastalığı olmayan, 5-18 yaş arasında olan 1189 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %50,3'ü kız, %49,7'si erkekti. Bireylerin yaş ortalaması 12,5±3,36 yıl idi. Çalışmaya dahil edilen 1189 hastanın 326'sında anamnez ve fizik muayenesi sonrası ileri tetkik amacıyla kardiyak enzimler ve görüntüleme tetkikleri yapılmıştı. CK-MB tetkiki çalışılan 280 hastanın %20'sinde (n=56), Troponin tetkiki çalışılan 295 hastanın %1,3'ünde (n=4) sonuçlar yüksek olarak saptandı. Troponin yüksekliği olan 4 hastanın 3'ünün etiyolojisinde kardiyak patoloji saptandı. Etiyolojik değerlendirme sonrasında hastaların %1,1'inin göğüs ağrısının kardiyak patolojiye bağlı olduğu tespit edildi. Etiyolojideki diğer sebepler %69,7 idiyopatik, %7,7 psikojenik, %1,5 gastrointestinal sistem hastalıkları, %5 solunum sistemi hastalıkları, %15 kas-iskelet sistemi hastalıkları olarak belirlendi. Sonuç olarak, bu çalışmada çocukluk yaş grubunda, kardiyak nedenlere bağlı göğüs ağrısının nadir karşılaşılan bir patoloji olduğu gösterilmiştir. Anamnez ve fizik muayenede patolojik bulgu olmayan hastalara ileri tetkikler yapılmasına gerek yoktur.
Özet (Çeviri)
Chest pain is the pain or discomfort felt on the front face of the body, between the neck and the upper abdomen. Idiopathic causes are in the first place among the causes of chest pain in children. In this study, it was aimed to determine the etiologic causes and to investigate the relation of cardiac enzymes with cardiac pathologies in pediatric patients who applied to pediatric outpatient clinic, pediatric kardiology clinic and pediatric emergency room due to chest pain. We retrospectively evaluated 1189 patients who were admitted to the pediatric outpatient clinic, pediatric emergency room, pediatric cardiology clinic between January 2016 and February 2017 with chest pain complaint and no known chronic disease between the ages of 5 and 18 years. 50.3% of the participiants were female, and 49.7% were male. The average age of the individuals is 12,5 ± 3,36 years. Cardiac enzymes and imaging studies were performed in 326 of 1189 patients included in the study for further examination after taking patient history and physical examination. The results were high in 20% (n=54) of 280 patients in whom CK-MB investigation was performed and in 1.3% (n=4) of 295 patients in whom troponin investigation was performed. Cardiac pathology was detected as an etiologic cause of 3 of 4 patients with elevated troponin. After etiologic evaluation, it was determined that the etiologic cause of chest pain was a cardiac pathology in 1.1% of the patients. Other causes in the etiology were identified as idiopathic in 69.7%, psychogenic in 7.7%, gastrointestinal system diseases in 1.5%, respiratory system diseases in 5%, musculoskeletal disorders in %15. In conclusion, in this study it is shown that chest pain due to cardiac causes is a rare pathology in pediatric age group. Further examination is not necessasry for the patients who have history and physical examination without pathological finding.