Günümüzdeki kamusallık örüntülerinin kahve zincir dükkanları bağlamında irdelenmesi
An evaluation on the chain coffee shops in the context of public patterns
  1. Tez No: 516433
  2. Yazar: RÜYA YURDUM KARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YEKTA ÖZGÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusallık, kamusal alan, tüketim kültürü, kahve dükkanları, Public patterns, public space, consumption culture, coffee shops
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
GÜNÜMÜZDEKİ KAMUSALLIK ÖRÜNTÜLERİNİN KAHVE ZİNCİR DÜKKÂNLARI BAĞLAMINDA İRDELENMESİ ÖZET Kamusallık sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasi yapıların da merkezinde yer alan bir kavramdır. Geçmişten günümüze insanların sosyalleşme ve toplumsallaşma faaliyetlerine ev sahipliği yapan kamusal alanlar, farklı kültürlerin buluşma noktası olmuşlardır. Bu nedenle de, sosyal yaşamın gerçekleştirildiği çeşitli alanlar, farklı toplumlarda da olsalar, kamusal alanlar olarak nitelendirilmişlerdir. Diğer taraftan, kentler ve kentsel yaşam ise, kamusal alanın ve kamusallığın merkezini tanımlamışlardır. Modern kent yaşamında, ekonomik, siyasal, toplumsal eylemlerin odak noktası olan meydanlar, sokaklar, caddeler ve parkların yanı sıra; kafeler, pasajlar, alışveriş merkezleri, kahve dükkânları gibi mekânlar da, bireylerin karşılıklı iletişim içinde oldukları alanlardır. Bu doğrultuda, farklı niteliklere sahip olan bu mekânlar gerçekleştirilen toplumsal ve ortak sosyal ilişkiler bağlamında artık günümüzde kamusal alanlar olarak nitelendirilmektedirler. Zaman içerisinde anlamsal içeriği değişen kamusallık kavramı, kamuyu oluşturan bireylerin yaşam pratiklerinin farklılaşmasının bir sonucudur. Günümüzde ise tüketim ve küreselleşme olguları, kenti ve kentsel kamusal yaşamın yeniden biçimlenişini de beraberinde getirmiştir. Alışveriş merkezleri ve kafeler, kahve dükkanları gibi tüketim odaklı mekânlar, kent yaşamında toplumsal etkileşimin en yoğun biçimde karşılıklı olarak yaşandığı mekânlar olarak, dolayısıyla da küresel ve metropol kentlerde kamusallık ilişkilerinin yoğun olarak gerçekleştirildikleri en önemli alanlar haline gelmişlerdir. Bu yeni kamusallık biçimi bir mekâna ihtiyaç duymuyormuş gibi algılansa da; toplumsal statüsünü gösterme ve toplumsal fiziksel olarak görünür olma çabası, kentlerde kafeler, alışveriş merkezleri, kahve dükkânları gibi mekânların yeni kamusallık pratiklerinin en belirgin alanları olmasını beraberinde getirmiştir. Bu nedenle, günümüzde popüler ya da moda olan kahve dükkânları, küresel dünyada kamusallığın yaşandığı mekânların başında gelir olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
AN EVALUATION ON THE CHAIN COFFEE SHOPS IN THE CONTEXT OF PUBLIC PATTERNS ABSTRACT As a concept, the publicity is the central point of social, cultural, economic and political issues. The public spaces which serve for the socialization and interaction activities of the people are also the meeting point of the different cultures from past to present. Therefore all spaces which have collective and social functions are described as public spaces even if they are in different communities. On the other hand, cities and urban life determine the focal point of the publicity and public space. In the modern urban life, along with squares, streeets and parks which are the centers of socialization, cafea, passages, shopping-malls, coffee shops are also the spaces where the individuals have mutual interactions. So today, all of these various spaces which have different characters are determines as public spaces in the context of common socialization relations. Besides the publicity transforms to an other meaning on time is the result of the differentiation of the daily life pratices of the modern individuals. Today, especially the consumption and globalization cultre also re-formed the city and urban public life. The consumption spaces such as shopping-malls, cafes and coffee shops become the utmost public spaces of the metropolises due to the intense public interactions and relations. Despite this new publicity way is thought as does'nt require a physical exact space, the wish of to show the social status and to deprivatize in the daily life reveals these new public spaces which are private or semi-private spaces indeed. Due to their role on the modern metropolis life, the coffee shops are the real public spaces of globalization era.