Gaziantep'te esnaflar ve kamusal alan
Trades and public space in Gaziantep
- Tez No: 565327
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL KARADAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kamusal alan, yapısal dönüşüm, orta sınıf, sermaye, kamusallık, kültür, tüketim, neoliberalizm, küreselleşme, statü, mekân, yerelden kalkınma, girişimci kent, gündelik yaşam, Public sphere, Structural transformation, Middle class, Publicity, Culture Consumption, Neoliberalism, Globalization, Status, Place, Local development, Entrepreneurial city, Daily life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu çalışmada, Gaziantep örneği üzerinden kamusallığın yapısal dönüşümüne ilişkin bir yaklaşım geliştirildi. Kamusal alanda bireylerin, grupların ve karmaşık ilişkiler aracılığıyla bir arada bulunan eyleyenlerin, gündelik yaşam etrafında organize olmuş toplumsallaşma dinamikleri değerlendirildi. Üzerinde durulan toplumsallaşma dinamikleri ve karmaşık sosyal ilişkiler, toplumsal sınıflar ve sınıfsal özellikler üzerinden yorumlandı. Günümüzdeki konjonktürün ve ilişkilerin ortaya çıkış koşullarını ve nasıl dönüştüğünü anlayabilmek için Osmanlı dönemi, Cumhuriyetin ilk yılları ve ilerleyen dönemler üzerinde duruldu. Sosyokültürel dokunun ve deneyimlenen sosyal hayatın yanı sıra, sosyoekonomik ve iktisadi koşullar, çeşitli kaynaklardan ulaşılan bilgiler eşliğinde değerlendirildi. Bu koşullarla beraber, neredeyse tüm dünya üzerinde etkili olan, küreselleşme, neoliberalizm, kitle demokrasileri, teknolojik gelişmeler, ortaya çıkan ve hızla organize olmaya devam eden yeni haberleşme ağları ve siyasi gelişmeler gibi olgulara dikkat çekildi. Bahsi geçen tüm konular, çalışmada mekânla ilişkisi üzerinden yorumlandı. Jürgen Habermas'ın 'Kamusallığın Yapısal Dönüşümü' adlı yapıtı ve onun içerdiği dönüşüme ilişkin çözümlemeler sonucu üretilen kavramlar referans olarak kabul edildi. Çalışmada kullanılmak üzere Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası ve Kent Konseyi gibi kuruluşlara üyeliği bulunan kişilerle derinlemesine mülakatlar yapıldı. Ayrıca, farklı kişilere ulaşmak amacıyla, kartopu örneklem yöntemine başvuruldu.
Özet (Çeviri)
In this study, approach has been developed for regarding the structural transformation of publicity on the example of Gaziantep. The dynamics of organized socialization around daily life of individuals, groups and Actors, which coexist through complex relationships were evaluated in the public sphere. Socialization dynamics and complex social relations were commented via classes and classes properties. In order to understand the conditions of the emergence of the current conjuncture and relations and how it has transformed, the Ottoman Period, the early years of the Republic and the progressive periods were emphasized. In addition to tissue of sociocultural and experienced social life, socioeconomic and economic conditions were evaluated with information from various sources. With these conditions, attention was drawn to the cases the events that are influential in almost the whole world, like globalization, neoliberalism, mass democracies, technological developments, emergent and new communication networks that continue to be organized rapidly and political developments. All these issues were interpreted in relation to the place in the study. Jürgen Habermas Transformation of Public Sphere of his work and analysis were considered as a reference. Deeply interviews were conducted with people who were members of organizations such as the Gaziantep Chamber Of Commerse, Gaziantep Chamber Of Industry and City Council for use in the study. In addition, snowball sampling method was used to reach different people.