DPPL2 proteinin apoptoz üzerine etkisinin meme kanseri hücrelerinde araştırılması
The investigation of the effects of dppl2 protein on apoptosis in breast cancer cells
- Tez No: 516438
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TEKEDERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: DPPL2, Meme kanseri, Epitel hücre, DPPL2, Breast Cancer, epithelial cell
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET DPPL2 Proteinin Apoptoz Üzerine Etkilerinin Meme Kanseri Hücrelerinde Araştırılması Amaç: Literatürde sadece meme kanserli dokularda ekspresyonunun arttığı bildirilen DPPL2 proteininin fonksiyonlarının nasıl icra ettiği bilinmemektedir. Çalışmada amaç, DPPL2 proteinin, hücre ölümü, hücre döngüsü ve hücre proliferasyonu üzerine etkisinin meme kanseri hücrelerinde araştırılması ve DPPL2 proteininin kanser oluşum sürecindeki rolünün belirlenmesidir. Materyal ve Metod: Çalışmada MCF10A normal meme epitel hücresi, MDA-MB-231 ve MCF-7 hücre hatları kullanılmıştır. DPPL2 protein varlığının hücrelerde analiz edilmesi için Western Blot tekniği kullanılmıştır. Oluşturulan siRNA sistemleri ile DPPL2 proteinin baskılanması sağlanmıştır. Hücre proliferasyonu MTS yöntemi ile belirlenmiştir. Hücre döngüsü ve hücre apoptozu Flow Sitometri yöntemi ile yapılmıştır. Bulgular: Western Blot analizi sonucunda DPPL2 proteinin MCF10A ve MCF-7 de yüksek düzeyde, MDA-MB-231'de düşük düzeyde ifade edildiği görülmüştür. siRNA uygulamasından sonra DPPL2 proliferasyonunun tüm hücre hatlarında azaldığı görülmüştür. DPPL2 hücre proliferasyonun MDA-MB-231ve MCF-7 hücrelerinde % 20, MCF10A hücrelerinde ise %25 azaldığı belirlenmiştir. DPPL2 siRNA uygulaması sonucu apoptoz miktarları, MDA-MB-231hücresinde %1,6, MCF-7 hücresinde %0,06 ve MCF10A hücresinde ise %1,98 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Çalışmada meme kanseri hücreleri ve meme epitel hücrelerinde DPPL2 proteinin apoptozdaki rolü araştırıldı. DPPL2 proteinin baskılanmasının hücre proliferasyonuna azaltıcı yönde, hücre apoptozuna ise artırıcı yönde etki ettiği görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Investigation of the Effects of DPPL2 Protein on Apoptosis in Breast Cancer Cells Aim: It is not known how DPPL2 protein, which is reported that its expression is increased only in breast cancer tissues in literature, performs its functions. The aim of the study is to investigate the effect of DPPL2 protein on cell death, cell cycle, and cell proliferation in breast cancer cells and to determine the role of DPPL2 protein in the cancer formation process. Material and Method: In the study, MCF10A normal mammary epithelial cells, MDA-MB 231 and MCF-7 cell lines were used. The Western Blot technique was used to analyze the presence of DPPL2 protein in cells. Suppression of DPPL2 protein was achieved by generated siRNA systems. Cell proliferation was determined by the MTS method. Cell cycle and cell apoptosis were performed by flow cytometry method. Findings: In consequence of Western Blot analysis, it was seen that DPLL2 protein was expressed in high levels in MCF10A and MCF-7, in low level in MDA-MB-231. It was seen that DPLL2 proliferation was decreased in all cell lines after the treatment of siRNA. DPPL2 cell proliferation was reduced by 20% in MDA-MB-231 and MCF-7 cells and by 25% in MCF10A cells. The amounts of DPPL2 siRNA apoptosis were determined to be 1.6% in MDA-MB-231 cells, 0.06% in MCF-7 cells and 1.98% in MCF10A cells. Conclusion: In the study, DPPL2 protein analysis was performed in breast cancer cells and mammary epithelial cells in vitro. It was seen that DPPL2 protein suppression effected in a decreased manner on cell proliferation, and in an enhanced manner on cell apoptosis.