Alternatif medyada farklı bir boyut: 4chan.org örneği
A different dimension in the alternative media: Example of 4chan.org
- Tez No: 516448
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ARKLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Alternatif Medya, 4chan.org, Anonimlik, New Media, Alternative Media, 4chan.org, Anonymity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Medya araçları, sosyal yaşamda konumlandıkları yer gereği, toplumlara karşı çeşitli sorumluluklar taşıyan mecralardır. Bilhassa, insan istek ve fikirlerinin giderek çeşitlendiği günümüz dünyasında, ana akım ve geleneksel medya araçlarının kamuyu bilgilendirme görevini yaparken, herkese aynı mesafede durması mümkün görünmemektedir. Bu sebepten dolayı, yeni medya ortamlarının sağladığı avantajları kullanan alternatif medya mecraları giderek daha fazla etkinlik kazanmakta kendilerinden sıklıkla söz ettirmektedirler. Yeni medyada kendine yer bulan alternatif mecralardan biri olan 4chan.org adlı web sitesi, tez çalışmasının odak noktasını oluşturmaktadır. Söz konusu site gerek yarattığı küresel çaptaki tesir, gerekse de kullanım pratiklerinin taşıdığı farklı nitelikler sebebiyle birçok çalışmaya konu olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Uluslararası literatürde bu derece ilgi gören 4chan.org, Türkçe alan yazında ise, kendine çok az yayında yer bulabilmiştir. Bu eksikliğin giderilmesine katkı sunmayı amaçlayan çalışmada, 4chan.org'un yapısının iki temel parçası olarak kabul edilebilecek alternatif medya ve anonimlik mefhumları kavramsal çerçeveleriyle incelenmiş ve kullanım pratiklerine sirayet eden biçimler bağlamında değerlendirilerek örneklendirilmiştir. Betimsel ve içerik analizi yöntemlerine başvurulan bölümde ise, sitede yer alan 70 alt sayfa (board) tek tek sitede yer aldıkları sırayla ele alınmış ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Yapılan çalışmayla neticesinde, 4chan.org'un, alternatif medya tanımlarıyla uyumlu nitelikler taşımakla birlikte, kavramın zenginleştirilmesine de yardımcı olabileceği bulgusuna ulaşılmıştır. Sitenin, mefhuma katkı sunmasının temel dayanağının kullanım pratiklerindeki farklı ve çeşitli yönelimler olduğu iddia edilmektedir. Çalışmanın kavramsal çerçeve ve uygulama bölümleri birlikte göz önünde bulundurularak yapılan değerlendirme neticesinde ise; 4chan.org'un diğer alternatif medya mecralarında parça parça görülen birçok niteliği bir arada bünyesinde barındırdığı ve bu bağlamda farklı bir boyut olarak ele alınabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Media devices, due to the place they have in social life, are channels that has responsibility to communities. Especially while, in a world where man has more and more various wishes and ideas, mainstream media and traditional media undertakes the duty of informing public opinion, it seems impossible that the media keep everybody in the same line. For this reason, Alternative media channels that took the advantages of new social media environments are being more operative and getting media attention. The website named 4chan.org, an alternative channel which found itself a place in new media, is the focal point of this thesis study. The mentioned website, due to its globally effective influence as well as practical usage thanks to its various characteristics has been the subject to a whole range of studies and continues to do so. 4chan.org which gets this much international attention, didn't resound much in Turkish literature. In this study which aims to make up for this absence, alternative media and the concept of anonimity which can be considered two major components of 4chan was evaluated in its conceptual framework, and exemplified in context of enured practical usage. In the part where contextual and descriptive analysis takes place, 70 boards has been explained and subjected to contextual analysis one by one. In light of the study, it's been discovered that 4chan.org on top of sharing matching characteristics to the definition of alternative media, it also can help improve this concept. It can be said that the main reason this website contibutes to the notion was the variety in its distinctive and diverse practical usage. When the study's conceptual frame and implementation is taken into consideration, the outcome is that, 4chan.org had parts of many qualifications that forms other alternative media channels all together in its contexture and in this regard, it could be taken into consideration as another aspect.