Bahailikte ibadet ve kutsal günler
Worshipping and holy days in Bahaism
- Tez No: 516447
- Danışmanlar: PROF. DR. NASUH GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bahailik, Bab, Bahaullah. İnanç. ibadet, Şer'i Hüküm, Bahaism, Bab, Bahaullah, Faith, Worshipping, and essential laws
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
islam temeli üzerine oturan, fakat diğer bazı dinlerden de etkilenen Bahailik, Şii imamiyye fırkası bünyesinde doğan Şeyhiyye ve Keşfiyye diye adlandırılan tasavvufi harekete dayanmaktadır. Kendi taraftarlarınca“Din”olduğu iddia edilen Bahailik“ Eklektik/Seçmec i”özel l iğe sahiptir ve“Mesih i ”karakter taşı maktad ır. Bahaİlik, iran'da o.tuya çıkmıştır ve ortaya çıkmasında İran toplumunun iÇinde bulunduğu sosyal, kültürel ve ekonomik şartların önemli bir yeri vardır. Bahailiğin kurucusu, lakabı Bahaullah otan Mirza Hüseyin Ali'dir. Bahaullah'ın ölümünden Sonra yerine Abdülbaha, daha sonra da torunu Şevki Efendi geçmiştir. Günümüzde Bahailer israil'in Hayfa şehrinde bulunan Yüce Adalet Evi tarafından yönetilmektedir. Bu çalışmada Bahailikte ibadet ve kutsal günler konuları araştırılmıştır. Giriş bölümünde Bahailik hakkında kısa bilgi verilmiş, Bahailiğin tarihsel gelişimi, inanÇ esasları, Bahailiğin prensipleri ve günümüzde Bahailik konuIarına değinilmiŞtir. Birinci bölümde Bahailikte İbadet konusu üzerinde durularak, çalışma ve hizmet, dua, abdest , namaz, oruç, hac, zekat, Tanrı hukuku ve kutsal sözlerin her gün okunması gibi konularda bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Bahailikte şer'i hükümler konusu ele alınmıştır. Evlenmeboşanma, miras ve vasiyetname, Bahai takvimi ve l9 gün ziyafeti, bağımlılık yaPan maddelerin hükmü, hükümete sadakat ve sonrasında Bahaİlikte diğer şer'i hükümler konularında bilgi verilmiştir. Son bölümde ise Bahailikte kutsal günler ve bayramlar nelerdir? Bu kutsal günler ve bayramlarda neler yaparlar? Bu konular anlatılmıştır. Amaç, dünyada ve Türkiye'de var olan Bahailiğin ibadet şekillerinin, şer'i hükümlerinin, kutsal günler ve bayramlarının neler olduğu ve bu kutsal günler ve bayramlarda neler yaptıklarını açıklamaktır.
Özet (Çeviri)
In reality, Bahaism is a sect which, according to the İslam , is outside its fold due to its various beliefs which oppose the teachings of the Quran and sunnah based on mystic action. Bahaism claimed as a“Religion”by its suppertor has“eclectical”and“messianic”chracter. Bahaism emerged in lran and lran society's social culturel, and econoınic contations played a great role on this emerging. Mirza Husayn Ali Nuri whose nickname is Bahaullah is the founder of Bahaism. on the death of Bahaullah the movement came under the leadership of his eldest son Abbas Effendi who accured the title Abdülbaha, and later his grandson Shoghi Effendi. Today, Bahai's ara being governed by Universal House of Justice in Haifa in İsrael. According to the Bahai's propethoot dosen't have an end. Theroughout the history, God has sent to the humanity a series of divine educators-known as manifestations of god like Moses, jesues,Mohammed end Bahaullah the latest of these Massengers. Bahai's believe that Bahaullah and their holly book Akdes supersede Prophet Mohammed and holly book Quran. In this study Worshipping and holy days in Bahaism were analyzed. ln the introductory chapter it was briefed about Bahaism. The historical development, rudiments of belief, principals of Bahaism and Bahaism in today werw touched on. In chapter one worshipping subject in Bahaism was discussed, and infbrmation abaut working and serving, devotion, ablition, fasting , hadj,zakat Lord's law and reading holy verses of the Quran were given. In the second chapter essential laws in Bahaism like marriage and divorcement, inheritance and testement, Bahai calender and l9 days feast, verdict of addictive drugs, natural allegiance and other essential laws in Bahaism were taken a hand. In the last chapter what holy days and festivals in Bahaism are and what they do in these days were explained. The goal is to clear up the ways of worshipping, essential laws what holy days and festivals and what are done in those days of Bahaism existing in Turkey and in the Worl.