Şeb-i Sefa Hatun Camii vakfı ve Cumhuriyet Döneminde bölgede yapılan çevre düzenlemelerinin etkisi
Şeb-i Sefa Hatun Mosque waqf and the effect of landscaping works at the district during Republic Era
- Tez No: 516481
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şeb-i Sefa Hatun Camii, Hızır Bey Mahallesi, Atatürk Bulvarı, Vakıf, Vakfiye, Külliye, Şeb-i Sefa Hatun Mosque, Hızır Bey District, Atatürk Boulevard, Waqf, Waqfiya, Külliye
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışma Sultan I. Abdülhamit'in altıncı kadın efendisi olan Şeb-i Sefa Fatma Hatun tarafından yaptırılan külliye ve vakfiyesinin incelenmesi çerçevesinde, külliyenin bulunduğu mahallenin kuruluşu ve bu çevrenin günümüze gelene kadar geçirdiği değişiklikleri saptamak amacı ile hazırlanmıştır. Fetihten sonra İstanbul'un yeniden imar ve inşa edilmesi ile başlayan süreçte kurulan ilk mahallelerden biri olan Hızır Bey Çelebi Mescidi Mahallesi, Şeb-i Sefa Fatma Hatun Külliyesi'nin kurulduğu mahalledir. XV. yüzyılda kurulan bir mahalle, XVIII. yüzyılda inşa edilen bir külliye ve XX. yüzyılda yapılan çevre düzenlemeleri çerçevesinde zaman-mekân değişiminin nasıl gerçekleştiği külliye ve vakıflar üzerinden incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to determine the foundation of and changes to the district where the waqf and Külliye of Şeb-i Sefa Fatma Hatun, who was the sixth wife of Sultan Abdulhamit I, had been built. Hızır Bey Çelebi Mosque district when the Külliye of Şeb-i Sefa Fatma Hatun is founded, has been one of the first districts to be renovated after the conquest of Istanbul. A district founded in XV. century, a külliye built in XVIII. centruy and landscaping work in XX. century have been studied in the frame of how a transformation of time and space has been realised through distrcit, waqf and külliye.