Cumhuriyet Dönemi Konya'daki Şeb-i Arûs törenleri postnişînleri
Seb-I Arus in Konya Sheiks on Republican Period
  1. Tez No: 448551
  2. Yazar: SELMA DÜLGEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ ŞİMŞEKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mevlâna Celâleddin Rûmî, Mevlevîlik, Şeb-i Arûs, Semâ, Çelebi, Şeyh, Mevlana Celaleddin Rumi, Mevlevi order, Seb-ı Arus, Sema, Chalabi, Sheikh
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mevlâna ve Mevlevîlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Mevlevîlik, Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin öğretilerini gelecek nesillere aktarmak için Mevlâna'nın oğlu Sultan Veled, Çelebi Hüsameddin ve torunu Ulu Arif Çelebi tarafından kurulmuştur. Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 1925 yılında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından bütün tekkeler kapatılmıştır. 17 yıl sonra ilk Şeb-i Arûs programı düzenlenmiştir. 1953'ten başlayarak Türk Hükümeti tarafından Konya'da ilk halk kütüphanesinde sonra bir spor stadyumunda ve sema töreni için inşa edilmiş olan büyük bir binada Şeb-i Arûs Törenleri yapılmasına izin verilmiştir. Bu törenlerde şeyhler, Makam Çelebisi tarafından seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mevlevi order was established by Mevlana's son Sultan Veled, Chalabi Hüsameddin, and his grandson Ulu Arif Chalabi in order to pass on Mevlana Celaleddin Rumi's teachings to future generations.After War of Liberation, by president of republic Mustafa Kemal Atatürk, all tekkes were closed down in 1925. 17 years later, first Seb-ı Arus program have been organized. Starting 1953, Mevlevi Sema have been permitted by the Turkish government in Konya first in the public library then in a sport stadium and presently in a large building built for sema ceremony. The Sheikhs fot these ceremonies has been selected by Makam Chalabi.