Polikistik over sendromunda stanniocalcin-1 molekülünün hormonal ve metabolik parametreler üzerine etkisi
Effects of stanniocalcin-1 molecule on hormonal and metabolic parameters in polycystic ovary syndrome
- Tez No: 516480
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF YÜKSEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, Stanniocalcin-1, İnsülin direnci, Polycystic ovary syndrome, Stanniocalcin-1, Insulin resistance
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Polikistik over sendromu (PKOS) üreme çağındaki kadınlarda görülen en sık endokrinolojik hastalıktır ve bu yaş grubundaki bireylerin ortalama % 10'unda görülmektedir. Hastalarda menstruasyon bozukluğu, hiperandrojenizm ve overlerde polikistik görünüm vardır. PKOS aynı zamanda metabolik bir hastalıktır. PKOS'lu kadınlarda hiperlipidemi, hipertansiyon, glukoz metabolizma bozuklukları, kardiovasküler hastalıklar PKOS'u olmayan kadınlara göre daha sık görülmektedir. Bu durum hastalığın önemini arttırmaktadır. PKOS'un fizyopatolojisi tam olarak bilinmemekle beraber insülin direncinin hastalığın ortaya çıkmasında önemli olduğu düşünülmektedir. Ayrıca hastalığa subklinik inflamasyon da eşlik etmektedir. Bu inflamasyonun hormonal ve metabolik parametreler üzerine olumsuz etkileri mevcuttur. Stanniocalcin-1 glikoprotein yapıda bir hormondur. Yapılan araştırmalarda üreme sistemi ile STC-1 arasında ilişki olduğu gösterilmiştir. Biz de araştırmamızda dolaşımdaki STC-1 düzeyinin PKOS'u olan kadınlar ile olmayan kadınlarda farklılık gösterip göstermediğini inceledik. Ayrıca STC-1 düzeyi ile hormonal ve metabolik parametreler arasında ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza katılan gönüllüler, Ekim 2017-Mart 2018 tarihleri arasında, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Polikliniği'ne başvuran hastalar arasından seçilmiştir. Çalışma vaka kontrollü bir araştırma olarak planlanmıştır ve tek merkezli olarak yapılmıştır. Araştırmaya 50 PKOS'u olan kadın ve yaş ve vücut kitle indeksi benzer olan 50 PKOS'u olmayan kadın kontrol grubu olarak araştırmaya dahil edildi. Kadınların hormonal ve metabolik parametreleri ölçüldü. Tüm bireylerin karotis intima media kalınlığı B-mode doppler ultrasonografi ile değerlendirildi. STC-1 düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçüldü. Bulgular: Serum stanniocalcin-1 düzeyi PKOS'lu kadınlarda kontrol grubundaki PKOS'u olmayan kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (PKOS 140.96 ng/ml (53.87 – 204.12); kontrol 62.60 ng/ml (43.50 – 151.09) ). Korelasyon analizinde stanniocalcin-1 düzeyi ile insülin, HOMA-IR ve free androgen indeks (FAI) arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptandı. Stanniocalcin-1 düzeyi ile lipid parametreleri, hs-CRP ve diğer değişkenler arasında bir ilişki yoktu. Sonuç: Serum STC-1 düzeyi PKOS'lu kadınlarda artmış olarak bulundu ve artmış STC-1 düzeyi ile insülin direnci ve FAI arasında ilişki olduğu saptandı. STC-1'in metabolik-hormonal parametreler üzerinde ve/veya PKOS gelişiminde rol oynama potensiyeli olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction: Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrinological disease seen in women of reproductive age and occurs in approximately 10% of individuals in this age group. There are menstrual disorders, hyperandrogenism and polycystic appearance in the ovaries. At the same time PCOS is a metabolic disease. In women with PCOS, hyperlipidemia, hypertension, glucose metabolism disorders have been seen more often than women without PCOS. This situation increases importance of the disease. Although the pathophysiology of PCOS is not fully understood, it is thought that insulin resistance is important in the development of the disease. In addition, the disease is accompanied by subclinical inflammation. This inflammation has negative effects on hormonal and metabolic parameters. Stanniocalcin-1 is a hormone in the glycoprotein structure. Studies have shown that there is a relationship between the reproductive system and STC-1. We investigated whether STC-1 in circulation differs between women with and without PCOS. We also examined a relationship between STC-1 levels and hormonal and metabolic parameters. Materials and methods: Volunteers who participated in our work were selected among patients who applied to İzmir Bozyaka Training and Research Hospital, Endocrinology policlinic between October 2017-March 2018. The study was planned as a case-control study and was conducted in a single center. The study was included women with 50 PCOS and 50 non-PCOS women with a similar age and body mass index as the control group. Hormonal and metabolic parameters of women were measured. The thickness of carotid intima media of all subjects was assessed by Bmode doppler ultrasonography. STC-1 levels were measured by ELISA method. Findings: Serum stanniocalcin-1 levels were significantly higher in women with PCOS than women without PCOS in the control group (PCOS 140.96 ng / ml (53.87- 204.12), control 62.60 ng / ml (43.50 - 151.09)). Correlation analysis revealed a significant correlation between the level of stanniocalcin-1 and insulin, HOMA-IR and FAI in the positive direction. Stanniocalcin-1 levels were not correlated with lipid parameters, hs-CRP and other variables. Results: Serum STC-1 levels were found to be increased in women with PCOS, and it was determined that increased STC-1 level correlated with insulin resistance and FAI. It is thought that STC-1 has the potential to play a role in metabolic-hormonal parameters and / or development of PCOS.