Alâüddîn Ali B. Muhammed Musannifek'in 'Şerhu kasîdeti'l-emâlî' adlı eserinin tahkiki
An enquiry of the work 'Şerhu Kasîdeti'l- Emâlî' written by Alâüddîn Ali B. Muhammed Musannifek
- Tez No: 516492
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Mâtürîdî, el-Ûşî, Emâlî, Musannifek, Şerhu'l-Emâlî, Kalam, Maturidi, el-Ûşî, Emâlî, Musannifek, Şerhu'l-Emâlî
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Emâlî,“Matürîdî”i'tikâdını içeren manzum bir eserdir.“Sirâcuddîn el-Ûşî”ye ait olan bu eser, Osmanlı medreselerinde okutulmuş meşhur kaynaklar arasındadır. Bu eserin Arapça, Osmanlıca, Farsça ve Türkçe şerhleri ile Özbekçe ve Kırgızca tercümeleri bulunmaktadır. Bu çalışmada IX/XV. yy'da yaşamış ve tefsir, kelâm, fıkıh vb. birçok İslâmi alanda eser vermiş olan Osmanlı dönemi âlimi Musannifek'in Emâlî kasîdesine yaptığı şerh ele alındı. Bu şerhe dair daha önce herhangi bir çalışmanın yapılmamış olduğu tespit edilmiştir. Dört kısımdan oluşan çalışmanın ilk bölümünde Musannifek'in hayatına ve eserlerine yer verildi. Ardından Emâlî ile onun müellifi olan el-Ûşî'nin hayatı ve eserleri hakkında kısa bilgi sunuldu. Daha sonra Şerhu Kasîdeti'l-Emâlî metninin nispet edildiği müellifler ve bu müelliflerin nüshaları değerlendirildi. Son kısımda ise önemli görülen üç nüsha karşılaştırılarak metnin en sağlam ve tutarlı şekline ulaşmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Emâlî, is a poetic work of art involving the“maturidi”school of belief. This work, which belongs to“Sirâcuddîn el-Ûşî”, is amongst the popular resources being instructed in Ottoman madrasahs, Moslem theological schools.There exist Arabic, Ottoman Turkish, Persian and Turkish exegeses of this work as well as Kyrgyz and Uzbek translations. In this study, we have addressed the exegesis on the eulogy of Emâlî written by Musannifek, an Ottoman period scholar, who has given many works in Islamic literature such as tafsir, kalam, fiqh etc. We have noticed that, there has not been any previous study availablein the literature about this exegesis. Our study consists of four parts. In the first part, we have presented the life and the works of Musannifek. Following that, we have given a brief information on Emâlî and the life and works of its author, el-Ûşî. After that, we have evaluated those authors and their versions of exegeses on Şerhu Kasîdeti'l-Emâlî. In the last part, after comparing all these three versions that have been considered as important, we have tried to obtain a reliable and the most consistent form of the text.