Max Weber ve Michel Foucault'da iktidar: Karşılaştırmalı bir analiz
Power in Max Weber and Michel Foucault: A comparative analysis
- Tez No: 516491
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİSE GÖKCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İktidar, Michel Foucault, Söylem, Max Weber, Rasyonalizasyon, Power, Michel Foucault, Discourse, Max Weber, Rationalization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Toplumsal yaşamın hemen hemen her düzleminde iç içe olan iktidar olgusu, sosyal bilimlerin ilgilendiği merkezi önemdeki konulardan biridir. İktidar sorunu, farklı açılardan çok sayıda bilimsel çalışma alanına konu olmuş ve olmaya devam etmektedir. Bu çalışma, iktidar kavramı üzerinde özel olarak duran ve çalışmaları iktidar ilişkileri bakımından önem taşıyan düşünürlerden Max Weber ve Michel Foucault'nun iktidara dair çözümlemelerinin incelenmesini içermektedir. Weber'in bakış açısından iktidar, kişinin mevcut koşullar bağlamında istencini gerçekleştirme potansiyeline göndermede bulunan bir olasılığı ifade eder. İktidarın Weber tarafından ele alınışı aynı zamanda rasyonalizmin normatif boyutuna eklemlenen bir iktidar tahayyülünü ima etmesi açısından önem arz etmektedir. Foucault ise iktidarı hemen hemen organize, hiyerarşik, koordineli olan bir ilişkiler kümesi olarak tanımlar. Tüm analizlerinin arka planında iktidarı düşüncesine yön veren bir sorunsal olarak ele alan Foucault, modern yaklaşıma getirdiği önemli eleştirilerle iktidarı farklı bir boyutta ele almıştır. Modern yaklaşımların merkezileşmiş iktidar vurgusu karşısında Foucault, dağınık ve toplumun her gözeneğine sirayet eden iktidar ilişkilerine işaret etmektedir. Bu çalışma, Weber ve Foucault'nun iktidar anlayışlarının mümkün mertebe sistematik bir takdimini yapmayı ve bu çerçevede iki düşünürün iktidar çözümlemelerini karşılaştırarak, ortak noktaları ve farklılıkları yakalamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The fact that power is intertwined in almost every aspect of social life is one of the central issues that social sciences is interested in. The question of power has been and remains the subject of numerous scientific studies from different angles. This study includes the examination of the power-related analysis of Max Weber and Michel Foucault's thinkers, who stand in particular on the concept of power and whose work is important in relation to power. From Weber's point of view, power implies a possibility that is in the sending of one's potential to realize will in the context of the present conditions. The handling of power by Weber is also important in that it implies an imagination of power that is articulated to the normative dimension of rationalization. Foucault defines power as a cluster of associations that are almost organized, hierarchical, and coordinated. In the background of all his analyzes, Foucault considered the power as a problematic way of thinking, and he treated the power in a different dimension with the critical critique that modern approach brings. Faced with a centralized emphasis on power in modern approaches, Foucault points to the power relations that are scattered and shattered into every eye of society. This study aims to capture the common points and differences by making a systematic presentation of Weber and Foucault's understandings of power as possible and comparing the two solutions of power in this framework.