Yüksek yağlı diyetin karaciğer karbonik anhidraz aktivitesi üzerine etkisinin incelenmesi
The investigation of effect's hi̇gh fat di̇et on carbonic anhyrdrase activity in liver
  1. Tez No: 516568
  2. Yazar: PINAR SARIŞIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Karbonik Anhidraz, Karaciğer, Fare, Yüksek Yağlı Diyet, Carbonic Anhydrase, Liver, Mouse, High Fat Diet
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Prokaryotlardan ökaryotlara kadar çok geniş bir dağılıma sahip olan karbonik anhidrazlar (CA, E.C.4.2.1.1, karbonat hidroliyaz), bikarbonatın (HCO3-) dehidrasyon veya (CO) karbodioksitin hidrasyonunu dönüşümlü olarak katalizleyen, aktif bölgesinde prostetik grup olarak Zn2+ içeren bir metaloenzimlerdir. Bu enzimler CO2, H+ ve HCO3-' ün hücre içi ve hücre dışındaki konsantrasyonlarının düzenlenmesi, dokularda elektrolit salınımı, kemik resorpsiyonu, tümör oluşumu ve idrar asidifikasyonu gibi birçok fizyolojik süreçte görev almaktadır. Bu tez çalışmasında yüksek yağlı diyetin de novo lipit sentezinin öncü bileşiği olan HCO3- 'ı senteleyen CA aktivitesi üzerine etkilerinin, fare karaciğerinde incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, 16 adet erkek C57BL/6J ırkı fare Research Diets' ten alınan yüksek yağlı ve standart fare yemleri ile beslendi. Dört aylık beslenme periyodunun sonunda farelerin ağırlıkları ölçüldü ve dekapitasyon ile sakrifiye edildi. Karaciğer dokuları homojenize edildikten sonra CA aktiviteleri potansiyometrik metod ile ölçüldü. Standart diyet ile beslenen farelerin CA aktivitesi 0,87 ± 0,26 U/mg protein olarak ölçülürken;. Y üksek yağlı diyet grubundaki farelerde ise aktivite 0,60 ± 0,15 U/mg protein olarak bulundu. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda, bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu görüldü (p= 0.038). Sonuç olarak, yüksek yağlı diyet kullanımının de novo lipit sentezinde öncü bileşiği sentezleyen CA aktivitesini fare karaciğerinde azalttığı ve bu azalışa metabolik ve hormonal değişikliklerin sebep olabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Carbonic anhydrases (CA, E.C.4.2.1.1, carbonate hydrolase), which has a wide range from prokaryotes to eukaryotes, are a metalloenzyme containing Zn2+ as a prosthetic group in active site, catalyzes reversibly the dehydration or hydration of bicarbonate (HCO3-). These enzymes are involved in many physiological processes such as the regulation of intra and extracellular CO2, H+ and HCO3- concentrations, electrolyte secretion in tissues, bone resorption, tumorigenesis and urinary acidification. In this thesis study, it is aimed to investigate of the effect's high fat diet on the activity of CA, synthesized HCO3- that is the precursor of de novo lipid synthesis, in mice liver. Within the study, 16 male C57BL / 6J mice fed with high fat and standard mouse feed from Research Diets. At the end of the four-month feeding period, mice were weighed and sacrificed by decapitation. After the liver tissues were homogenized, CA activities were measured by potentiometric method. The activity of the standard diet fed mice was measured as 0.87±0.26 U/mg protein. For the rats in the high fat dietary group, the activity was 0.60±0.15 U/mg protein. The result of statistical analysis, this difference was found to be statistically significant (p= 0.038). As a result, it was concluded that the use of high-fat diet reduced activity of CA synthesized the precursor substance for de novo lipid synthesis in mice live and metabolic and hormonal changes may be caused this decrease.