Kuzey Ege Havzası akarsuları diyatome kompozisyonu ve ekolojik özellikleri
Composition and ecological characteristics of diatoms in the northern aegean basin running waters
- Tez No: 516583
- Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER ÇELEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biyoloji, Su Ürünleri, Biostatistics, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Akarsu, Kanonik, Diyatome, Kuzey Ege Havzası, Running water, Canonical, Diatom, North Aegean Basin
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Avrupa Birliği Su Çerçeve Direktifi kapsamında fitobentoz, sucul ekosistemlerde ekolojik kalitenin belirlenmesinde kullanılan önemli bir biyolojik kalite bileşenidir. Kuzey Ege Havzasına ait farklı tipolojilere ait akarsulardan, 2014 yılı yaz, sonbahar ve 2015 yılı ilkbahar, yaz dönemlerinde diyatome ve su örneklemesi, SÇD standart yöntemlere görealınarak 18 akarsu istasyonunda gerçekleştirilmiştir. Çalışmada; Kuzey Ege Havzası'nın diyatome komposizyonunun belirlenmesi ve diyatome metrikleri kullanarak istasyonların su kalitesi ve ekolojik durumlarının değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Kuzey Ege Havzası'na ait istasyonlarda toplam 80 diyatome türü teşhis edilmiştir. Çalışma süresince Cocconeis placentula, Didymosphenia geminata, Gomphonema parvulum, Navicula oppugnata, Cymbella excisa, Ulnaria ulna, Diatoma vulgaris ve Navicula cryptocephala türleri yaygın görülmüştür. Diyatome türleri ile çevresel değişkenler arasındaki ilişki Kanonik Uyum analiz (CCA, Canonical Correspondence Analyses) ve Monte Carlo permütasyon testi ile değerlendirilmiştir. Çalışma süresince türlerin dağılımında sıcaklık, çözünmüş oksijen, TP, tuzluluk, PO 4 , elektriksel iletkenlik ve TN etkili olmuştur. Kuzey Ege Havzası istasyonlarının ekolojik su kalitesi durumları TIT ve TI indeksleri kullanılarak değerlendirilmiştir. TIT indeksi logTP ile yüksek bir korelasyon katsayısına sahip olup, su kütlelerinin ekolojik durumunu değerlendirmek için uygun diyatome metriği olarak kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Phytobenthos is an important biological quality element suggested by the European Union Water Framework Directive (WFD) in the determination of ecological status of aquatic ecosystems. The study aimed to determine the diatomic composition and evaluate the water quality and ecological conditions of 18 running water ecosystems in the Northern Aegean Basin based on diatomic metrics. Diatom and water data were sampled during four seasons (summer and autumn 2014, and spring and summer 2015) according to the WFD standarts methods. A total of 80 diatom species were identified in the water bodies during the study period. Cocconeis placentula, Didymosphenia geminata, Gomphonema parvum, Navicula oppugnata, Cymbella excisa, Ulnaria ulna, Diatoma vulgaris and Navicula cryptocephala were the commonly found species. The relationship between diatom species and environmental variables was examined using the canonical correspondence analysis (CCA) and Monte Carlo permutation test. Temperature, dissolved oxygen, TP, salinity, PO4, electrical conductivity, and total nitrogen had an effective role in the distribution of diatom species during the study. The ecological status and water quality of sampling stations in the North Aegean Basin were evaluated using the trophic index Turkey (TIT) and the trophic index (TI) indices. The TIT index showed a high correlation with logTP and could be an appropriate diatomic metric for evaluating the ecological status of water bodies.