Plasenta yerleşme anomalisi sonrası oluşan gebeliklerin sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluati̇on of pregnancy after plasenta previ̇a
  1. Tez No: 516584
  2. Yazar: EVİNDAR ELÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH MEHMET FINDIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta previa, sezaryen, gebelik, Placenta previa, cesarean, pregnancy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Plasenta yerleşme anomalisi nedeniyle sezaryen olan hastaların sonrasındaki gebeliklerinin sonuçlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde, Ocak 2010-Aralık 2015 tarihleri arasında sezaryen olan, transvajinal ultrasonografi ile plasenta previa tanısı konulan hastalar dahil edildi. Çalışma kapsamında 178 hastaya ulaşılıp hastaların plasenta previa sonrasında oluşan gebeliklerinin sonuçları değerlendirilmiştir. Verilerin analizi için SPSS 22 (Statistical Package fort he Soical Sciences) paket programı kullanıldı. Bulgular: Kliniğimizdeki 6 yıllık dönemde toplamda 8427 doğumun olduğu, bu doğumların 1823' ünün (% 21.6) normal doğum, 6604' ünün (%78.4) ise sezaryen olduğu tespit edildi. Yapılan doğumların 420'sinin (% 5) plasenta previa nedeniyle olduğu tespit edildi. Hastaların yaş aralığı 18-50 olup yaş ortalaması 31.1±5.77 idi. 61 (%34.3) hastanın sezaryen sonrası tekrar gebe kaldığı tespit edildi. Grup 1'deki hastaların tekrar gebe kalma oranı %40.4 (n:40) iken Grup 2'de tekrar gebe kalma oranı %26.6 (n:21) idi. Grup 1 gebeliklerin 28'inin(%75.7) miad olarak sonlandığı, 9'unun(% 24.3) ise miad olmadan sonlandığı tespit edildi. Grup 2'deki gebeliklerin 15'inin (%88.2) miad olarak sonlandığı, 2'sinin (% 11.8) ise gebeliğinin miad olmadan sonlandığı tespit edildi. Adetlerinde değişim olduğunu söyleyen yalnızca 21 kadın (%11.79) tespit edildi. Bu kadınların 9'u (%42.85) Grup 1 iken 12'si (%57.14) Grup 2'den oluşmaktaydı. Sonuç: Yaptığımız çalışmada uterus koruyucu cerrahi yapılan hastalarda sonrasında düşük tehlikesi yaşanması, sezaryen sırasında veya sonrasında kan takılma, doğum öncesi hastaneye yatış, sonraki gebeliğin sonlandırılma haftası açısından anlamlı fark bulunamamıştır. Bundan dolayı sezaryen sırasında uygulanan süturların uterus üzerinde zararlı etkilerinin bulunmadığı kanaati oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim is to evaluate the outcomes of pregnancies after cesarean sectin due to abnormal placental localization. Method and Material: This study included patients who had a cesarean section between January 2010 and December 2015 in the Department of Obstetrics and Gynecology of the Dicle University Medical Faculty and who were diagnosed with placenta previa by transvaginal ultrasonography. In the study, 178 patients were reached and the results of the pregnancies of the patients after placenta previa were evaluated. SPSS 22 (Statistical Package for the Social Sciences) package program was used for the analysis of the data. Results: In our clinic, it was found that 8427 births were made in total during the 6 years period, 1823 (21.6%) of these births were normal birth and 6604 (78.4%) were cesarean. Of the deliveries, 420 (5%) were found to be due to placenta previa. The age range of the patients was 18-50 and the mean age was 31.1 ± 5.77. 61 (34.3%) patients were found to be pregnant again after cesarean section. The recurrence rate of the patients in Group 1 was 40.4% (n: 40) and the rate of repeat pregnancy in Group 2 was 26.6% (n: 21). It was determined that 28 (75.7%) of the Group 1 pregnancies delivered as term and 9 (24.3%) delivered before term. 15 (88.2%) pregnancies in group 2 were delivered at term and 2 (11.8%) pregnancies were delivered before term. There were only 21 women (11.79%) who told that there was a change in the menstrual cycle. 9 of these women (42.85%) were in Group 1 and 12 (57.14%) were in Group 2. Conclusion: In our study, no significant difference was found in risk of abortion after uterus-preserving surgery, blood transfusion during or after cesarean section, prenatal admission to hospital and delivery time of subsequent pregnancy. Therefore, we think that sutures applied during the cesarean section have no harmful effects on the uterus.