Güzelbahçe balıkçı barınağında kullanılan kayaçların anroşman kalitesi açısından değerlendirilmesi
The investigation of the quality of armourstones used in rubble mound breakwater (Güzelbahçe)
- Tez No: 516582
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAHADIR YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zırh taşı, kalite, CIRIA/CUR/CETMEF, RERS, dalgakıran, taş ocakları, indeks özellikleri, Armourstone, quality, CIRIA/CUR/CETMEF, RERS, breakwater, quarries, index properties
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Jeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Doğal taşlar sahip oldukları erişilebilirlik, dayanıklılık, kalite ve sundukları yüksek performansları nedeniyle eski çağlardan beri hidrolik yapıların korunması için kullanılmış ve günümüzde de kullanılmaya devam edilmektedir. Zırh taşları, deniz, kıyı ve nehir gibi sert çevre koşullarına sahip alanlarda inşa edilen mühendislik yapılarında kullanılmaktadır. Güzelbahçe (İzmir -Türkiye) ilçesinde 2012-2015 yılları arasında 250 tekne kapasiteli ve yaklaşık proje maliyeti 25 milyon TL olan bir balıkçı barınağı inşa edilmiştir. Güzelbahçe Balıkçı Barınağı'nın 775 m uzunluğu 200 m tali uzunluğu ve 70 m çekçek yeri bulunmaktadır. Bu balıkçı barınağının dalgakıran inşaatında üç farklı kaynaktan temin edilmiş 30 bin metreküp kaya dolgu kullanılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Güzelbahçe Balıkçı Barınağı dalgakıran inşaasında zırh taşı olarak kullanılmış olan Haynes Taş Ocağı, Doğanbey Taş Ocağı ve Karabacak Mermer Ocağı'ndan temin edilmiş olan kayaçların kalitelerinin belirlenmesidir. Bu amaçla ilk aşamada değişik taş ocaklarında temin edilmiş olan kayaçların kaliteleri CIRIA/CUR ve RERS kaya kalite değerlendirme yöntemleri kullanılarak saptanmıştır. Daha sonara kayaçların zırhtaşı olarak kullanılabilirliğini etkileyebileceğini düşündüğümüz Bӧhme aşınma kaybı, shore sertliği, darbe direnci ve disk aşınma kaybı gibi malzeme özellikleri ile, ıslak-kuru dayanım oranı, slake durabilite indeksi, statik kaya durabilite indeksi ve doygunluk katsayısı gibi değişik durabilite saptama yöntemleri ile durabiliteleri saptanmış, elde edilen sonuçlar ile CIRIA / CUR ve RERS den elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır ve anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Çalışma arazide ve laboratuvarda yürütülmüştür. Laboratuvar test sonuçları ile arazi çalışmalarında elde edilen sonuçlar karşılaştırıldığında, kayaçların kütle özellikleri ile malzeme özellikleri arasında anlamlı korelasyon olduğu görülmüştür. Zırh taşlarının saha performansı ve dayanıklılığı arazi ve laboratuvar çalışmaları ile karşılaştırılmıştır. Kullanılan üç kalite sınıflandırma yöntemine dayanarak Haynes Kireçtaşı, Karabacak Breşik Kireçtaşı ve Doğanbey Kireçtaşı kaliteli kaya malzemesi, Karabacak Serpantiniti ise mükemmel kalite kaya malzemesi olarak nitelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Natural stones have been used for protection of hydraulic structures since ancient times and continue to be used in the modern era due to their accessibility, durability, quality and good performance. Amourstones are used in harsh environmental conditions such as marine, coastal, fluvial. The aim of this study is to investigate the quality and suitability of armourstones provided by 3 different quarries (Karabacak Marble Quarry, Haynes Stone Quarry, and Doğanbey Stone Quarry) and used in rubble mound breakwater which was constructed between 2012 and 2015 in the district of Güzelbahçe (İzmir-Turkey). The rubble mound breakwater of Güzelbahçe has 250 boats capacity and the project cost was 25 million TL. In addition, the rubble mound breakwater structure has 70 meters long berth, 775 meters long for the main breakwater, 200 m long for secondary breakwater and 30 thousand cubic meters of rock fills have been used. Initially the quality of stones obtained from various sources were determined based on the quality classification techniques such as CIRIA/CUR and RERS. Various durability determination methods which may affect the usability of armourstones such as wet-dry strength ratio, slake durability index, static rock durability index and saturation coefficient, and durability properties, such as Böhme abrasion, shore hardness, impact resistance and wide wheel abrasion test results were compared with the results obtained with CIRIA / CUR and RERS, and significant results were obtained. The study was carried out in the field and in the laboratory. When the results of laboratory and field studies are compared, it is seen that there is significant correlation between the rock mass properties and rock material properties. The site performance and durability of the armourstones are compared with the field and laboratory works. Based on the three quality classification methods Haynes Limestone, Karabacak Brecciated Limestone and Doğanbey Limestone are considered as good quality materials and Karabacak Serpentinite is qualified as excellent quality rock material.