IVF ile oluşan gebeliklerde plasental yerleşim alanının belirlenmesi ve perinatal sonuçlara etkisi
Determination of placental location and its effect on perinatal outcomes i̇n pregnanci̇es concei̇ved IVF
  1. Tez No: 681175
  2. Yazar: GONCA DEMİREL ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF( in vitro fertilizasyon ), plasental yerleşim/lokalizasyon, perinatalsonuç, taze embriyo transferi, dondurulmuş-çözdürülmüş embriyo transferi, IVF, placental location, perinatal outcome, fresh embryo transfer, frozen-thawed embryo transfer
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Amaç: IVF tedavisi sonrası oluşan gebeliklerde plasental yerleşime etki eden faktörler ve plasental yerleşimin perinatal ve obstetrik sonuçlarla olan ilişkisi yeterince değerlendirilmemiş ve araştırılmaya açık bir konudur. Embriyo transfer siklus tercihlerinin perinatal ve obstetrik sonuçları etkilediğine dair büyük çalışmalar olmasına rağmen bu iki siklus arasındaki plasental yerleşim farklılıkları araştırılmamıştır. IVF tedavisi sonrası gerçekleşmiş ve tekil canlı doğum ile sonuçlanmış gebeliklerde; 2. trimester USG taramasında belirlenen plasental yerleşimi etkileyen faktörleri saptamak ve plasental yerleşimin (anterior-posterior-fundal-lateral-aşağı yerleşim, santral-lateral)perinatal ve obstetrik sonuçlara etkisini (preeklampsi, FGR, GDM, doğum haftası, doğum ağırlığı vb.)araştırmak amacıyla retrospektif bir çalışma yürüterek literatüre katkı sağlamayı hedefledik. Materyal-Metod: 01.06.2015 – 05.03.2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üni. Tepecik Eğt. ve Araşt. Hast. Kadın Hast. ve Doğum Kliniği Tüp Bebek Merkezi'nde IVF tedavisi sonrası gebe kalan 688 hastanın bilgileri retrospektif olarak tarandı ve dahil olma kriterlerini sağlayan 329 hasta tespit edildi. Hastalar fresh ET (232) ve FET(97) embriyo sikluslarına göre iki gruba ayrıldı. Hasta ve tedaviyle ilgili faktörler, obstetrik sonuçlar, perinatal sonuçlar ve plasental yerleşim ile ilişkileri her iki grupta da incelendi. Plasental yerleşim (ant., post., fund., lat., aşağı yerleşim) ile perinatal sonuçlar arasındaki ilişki multinominal lojistik regresyon analizi kullanılarak tahmin edildi. Odds oranları (OR) %95 güven aralığında hesaplandı. Maternal yaş, parite, sigara, BMI, embriyo transfer siklusu için ayarlamalar yapıldı. Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25.0 sürümü (IBM Corporation, Armonk, New York, US) paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 327 hastanın; 232'sinin (%70,9) fresh ET sonrası, 97'sinin(%21,1) ise FET siklus sonrası gebe kaldığı saptandı. Her iki ET siklusunda yaş, BMI, sigara öyküsü benzerken infertilite nedenleri (p=0,001), abort öyküsü (p=0,04), gravidite (p=0,04) ve trombofili (p=0,007) açısından anlamlı fark bulunmuştur. Fresh ET siklusları preterm doğum (p=0,022) ve SGA(p=0,014) ile ilişkili bulunmuştur. Perinatal sonuçlarda ise GHT (p=0,033) FET sikluslarla ilişkili,EMR (p =0,004) ise fresh ET yapılan sikluslarla ilişkili saptanmıştır. ET siklus tercihi ile plasentalyerleşim arasında ilişki bulunamamıştır (p=0,28).Plasental yerleşim alanı ile hastanın abort öyküsü (p=0,04) ve transfer edilen embriyo sayısı (p=0,038) arasında ilişki saptanmıştır. Ayrıca FET sikluslarda uterin girişim öyküsü aşağı ve lateral yerleşimli plasenta ile ilişkilidir (p=0,006).IVF'lerde plasental lokalizasyonla preterm doğum arasında ilişki saptanmıştır (p=0,02). Bu ilişki fresh ET sikluslarında (p=0,02) anlamlı iken FET sikluslarda ise anlamsızdır (p=0,82). Plasentanın desantralize yerleşimleri IVF (p=0,012) ve fresh ET de (p=0,008) preterm doğum ile ilişkili bulunmuştur. Maternal yaş, parite, sigara, BMI, embriyo transfer siklusu için ayarlamalar yapıldıkdıktan sonra plasentalyerleşim ile perinatal sonuçlar arasındaki ilişkide aşağı yerleşimli plasentada postpartum hemoraji 8 kat artmış risk (aOR=8,6) ile, lateral plasentada ise FGR (aOR=3,54) ve minör anomali (aOR=3,61)3,5 kat artmış risk ile ilişkilidir. Sonuç: IVF gebeliklerde plasental yerleşim alanındaki farklılıklar kötü obstetrik ve perinatal sonuçların bir kısmının etyolojisinde rol oynayabilir. IVF gebeliklerde plasental yerleşim hasta ve tedavi faktörlerinden etkilenmektedir. Fresh ET ve FET gebelikler arasındaki farklı obstetrik ve perinatal sonuçlarda plasental yerleşimin etkisi olabilir. Plasental yerleşimle minör anomali ilişkisi embriyo kültür sürecinin epigenetik etkileri sonucu gelişmiş olabilir. Plasental yerleşim ile obstetrik ve perinatal sonuçların ilişkisinin saptanması ve plasental yerleşimin kötü gebelik sonuçlarını öngörmede kullanılması için büyük kontrollü prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The factors affecting placental location in pregnancies after IVF treatment and the relationship between placental location and perinatal and obstetric outcomes have not been adequately evaluated and are open to research. Although there are large studies showing that embryo transfer cycle preferences affect perinatal and obstetric outcomes, placental location differences between these two cycles have not been investigated. To determine the factors affecting placental location determined in second trimester USG scan and to analyze the effect of placental location (anterior- posterior-fundal-lateral-low lying, central-lateral) on perinatal and obstetric outcomes (preeclampsia, FGR, GDM, week of delivery, birth weight, etc. ) in pregnancies that occur after IVF treatment and result in a single live birth. We aimed to contribute to the literature by conducting a retrospective study for research purposes. Materials and Methods: Pregnancy results of 688 patients who became pregnant after IVF treatment at the University of Health Sciences Tepecik Training and Research Hospital Fertility and IVF Clinic between 01.06.2015-05.03.2021 were reviewed retrospectively. After the examination,329 patients were identified that provided the opportunity to be included. The patients were divided into two groups according to fresh (232) and frozen (97) embryo transfer cycles. Patient and treatment- related factors, obstetric outcomes, perinatal outcomes, and their relationship with placental location(ant.-post.-fund.-lat.-low lying, central-lateral) were analyzed in both groups. The correlation between placental location and perinatal outcomes was estimated by multinominal logistic regression estimate. Odds ratios were calculated at 95% confidence interval and adjustments were made for maternal age, parity, smoking, BMI, and fresh ET/frozen ET. Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) version 25.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, US) was used to analyze the data. Results: Of the 329 patients included in our analysis, fresh embryo transfer was performed in 232 (70.9%) and frozen embryo transfer was performed in 97 (21.1%) patients. While age, body mass index and smoking history were similar in both ET cycles, a significant difference was found in terms of infertility causes (p=0,001), miscarriage history (p=0,04), gravidity (p=0,04) and thrombophilia (p=0,007). Fresh ET cycles were associated with preterm birth (PTD) (p=0,022) and SGA (p=0,014). In perinatal outcomes, GHT (p=0,033) was found to be associated with FET cycles, and PROM (p=0,004) was associated with fresh ET cycles. No relationship was found between ET cycle preference and placental location (p=0,28). There was a correlation between the placental location and the patient's history of abortion (p=0,04) and the number of embryos transferred (p=0,038). In addition, the history of uterine intervention in FET cycles is associated with low lying and lateral placenta (p=0,006). A relationship was found between placental localization and preterm birth in IVF pregnancies (p=0,02) and this relationship is significant in fresh ET (p=0,02) but insignificant in FET cycles (p=0,82). Decentralized locations of the placenta were found to be associated with PTD in IVF (p=0,012) and fresh ET (p=0,008). Adjustments were made for maternal age, parity, smoking, BMI, and embryo transfer cycle to determine the relationship between placental location and perinatal outcomes. In our study, we found that postpartum hemorrhage in the low lying placenta was associated with an 8-fold increased risk (aOR=8.6) and a 3.5-fold increased risk in FGR (aOR=3.54) and minor anomaly (aOR=3.61) in the lateral placenta. Conclusion: Differences in placental location in IVF pregnancies may play a role in the etiology of some of the poor obstetric and perinatal outcomes. Placental location in IVF pregnancies is affected by patient and treatment factors. Differential obstetric and perinatal outcomes between fresh ET and FET pregnancies may be due to the effect of placental location. The relationship between placental location and minor anomaly may have developed as a result of the epigenetic effects of the embryo culture process. Large controlled prospective studies are needed to determine the relationship between placental location and obstetric and perinatal outcomes, and to use placental location to predict poor pregnancy outcomes.