İzole edilmiş sıçan kalbinde miyokardiyal iskemi - reperfüzyon hasarına karşı ozon kullanımının kardiyoprotektif etkileri
Cardioprotective effects of ozone against myocardial ischemia – reperfusion injury in isolated rat heart
- Tez No: 516625
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL FATİH AŞGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kardiyopulmoner baypas, langendorff, iskemi-reperfüzyon hasarı, ozon, kardiyoprotektif etki, Cardiopulmonary bypass, langendorff, ischemia-reperfusion injury, ozone, cardioprotective effect
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Perfüzyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Kalp hastalıkları tüm dünyada hala mortalitenin başlıca nedenleri arasındadır. Bu hastalıkların cerrahi tedavisinde genellikle kardiyopulmoner baypas (KPB) uygulanması yapılmaktadır. KPB işlemi, kalbin cerrahi işlem tamamlana kadar durdurulması ve bu durdurma sırasında, kalbin belli aralıklarla iskemik bırakılarak tekrar perfüzyonunun sağlanmasıdır. Bu iskemi-reperfüzyon (I-R) uygulaması kalpte histolojik ve fizyolojik hasarlara neden olmaktadır. Ozonun, miyokard içerisindeki oksidatif, inflamatuar, immün ve apoptotik yanıtı değiştirerek, I-R hasarına karşı miyokardı koruyucu etkide bulunduğu bildirilmiştir. Amacımız, Ozon kullanımının KPB uygulanan açık kalp cerrahileri sonrasında oluşan I-R hasarını azaltmak ve uygulandığı döneme göre koruma etkinliğini belirlemektir. Çalışmamızda 230-360 g ağırlığında 48 adet dişi Wistar albino cinsi rat kullanılmıştır. Her birinde 8'er hayvan bulunan 6 grup oluşturulmuştur. Gruplar; 1) KP Ozon Grubu, 2) IP Ozon Grubu, 3) KP + IP Ozon Grubu, 4) Kontrol Grubu, 5) İskemi Grubu ve 6) Sham Grubu şeklinde ayrılmıştır. Çalışma düzeneğinde ozon gaz halinde elde edildi ve uygulanacağı miktara göre 1 birim Kardiyopleji Solüsyonu (KP) veya Serum Fizyolojik (SF) 4 birim (50μg/ml) ozon karıştırılarak, ozonlanmış sıvı uygulandı. Çalışma sonucunda toplanan numunelerden Kreatin Kinaz (CK), Laktat Dehidrogenaz (LDH), Kreatin Kinaz-MB (CK-MB), Troponin I (TNI), Total Antioksidan Durumu (TAS) ve Total Oksidan Durumu (TOS) ölçümleri yapıldı. TAS ve TOS ölçümlerinden Oksidatif Stress İndeksi (OSI) hesaplandı. Ayrıca hemodinamik ölçümler de kaydedildi. Bu sonuçlar doğrultusunda ozon uygulamasının kardiyoprotektif etkinliği tam olarak belirlenememiştir. Yapılacak daha fazla çalışmalarla bu etkinliğin belirleneceği öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Heart diseases are still among the leading causes of mortality worldwide. Cardiopulmonary bypass (CPB) is usually applied in the surgical treatment of these diseases. CPB operation is to stop until the end of the surgical operation of the heart, and during this stop, the heart is ischemically released at regular intervals to provide reperfusion. This ischemia-reperfusion (I-R) application causes histological and physiological damage to the heart. The ozone has been reported to have a protective effect on myocardial defense against I-R injury by altering the oxidative, inflammatory, immunological and apoptotic responses in the myocardium. Our aim is to reduce the I-R injury after ophthalmic surgeries with applied CPB and to determine the effectiveness of the ozone protection against the turnover. In our study, 48 female Wistar albino rat weighing 230-360 g were used. Six groups of 8 animals each were formed. Groups; 1) KP Ozone Group, 2) IP Ozone Group, 3) KP + IP Ozone Group, 4) Control Group, 5) Ischemia Group and 6) Sham Group. Ozone was obtained in gaseous form on the study apparatus and ozonated fluid was applied by mixing 1 unit of Cardioplegia Solution or 4 units of Serum Physiological (50μg / ml) ozone according to the amount to be applied. The results of the study were the creatine kinase (CK), lactate dehydrogenase (LDH), creatine kinase-MB (CK-MB), troponin I (TNI), total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS) measurements. Oxidative Stress Index (OSI) was calculated from TAS and TOS measurements. Hemodynamic measurements were recorded. The cardioprotective efficacy of ozone administration in the direction of these results has not been fully determined. It is foreseen that this activity will be determined by more studies to be done.