Serebral palsili çocuklarda motor fonksiyon, iletişim ve fonksiyonel dengenin değerlendirilmesi
Evaluation of motor function, communication and functional balance in children with cerebral palsy
- Tez No: 516624
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI HÜSEYİN DERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel denge, iletişim, motor fonksiyon, serebral palsi, Cerebral palsy, communication, functional balance, motor function
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı, SP'li çocuklarda, motor fonksiyon, iletişim ve fonksiyonel dengenin değerlendirilmesidir. Bu amaçla 4-18 yaş arasında GMFCS'ye göre seviye I ve II olan 30 diplejik, 30 hemiplejik olmak üzere toplam 60 SP'li çocuk değerlendirmeye alınmıştır. Motor fonksiyon; GMFCS, MACS, WeeFIM ile değerlendirilmiştir. Pediatrik Denge Skalası (PDS), SKYT ve SOKT fonksiyonel dengenin değerlendirilmesinde kullanılmıştır. İletişim ise CFCS ile değerlendirilmiştir. Motor fonksiyon açısından diplejik SP'li bireylerde el becerilerinin hemiplejik SP'li bireylerden istatistiksel olarak anlamlı daha iyi olduğu saptanmıştır (p0.05). Diplejik ve hemiplejik SP'li çocuklarda motor fonksiyonda iyileşmenin fonksiyonel dengede iyileşmeyle ilişkili olduğu bulunmuştur. Grupların ikisinde de iletişim ile motor fonksiyon ve fonksiyonel denge arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0.05). Çalışmamızın sonucunda, ekstremite tutulumuna göre, SP'li çocuklarda el becerileri ve fonksiyonel denge parametrelerinde farklılık bulunmuştur. Diplejik ve hemiplejik SP'li grupların ikisinde de motor fonksiyon açısından iyi düzeyde olan SP'li çocukların fonksiyonel denge düzeylerinin de iyi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate motor function, communication and functional balance in children with CP. For this purpose, a total of 60 cerebral palsy children, 30 diplegic and 30 hemiplegic, with levels I and II according to Gross Motor Function Classification System between 4 and 18 years of age, were evaluated. All subjects were evaluated for motor function, communication and functional balance according to extremity involvement. Motor function; with the GMFCS, MACS, WeeFIM, Functional balance with PBS, TUG and STS, and communication was evaluated by the CFCS. From the motor function point of view, it was determined that the manuel ability of diplegic CP subjects were statistically significantly better than those of hemiplegic CP subjects (p 0.05). In children with diplegic and hemiplegic CP, improvement in motor function was found to be associated with improvement in functional balance. There was no significant relation between communication and motor function and functional balance in both groups (p> 0.05). As a result of our study, according to extremity involvement, there were differences in manuel ability and functional balance parameters in children with CP. Functional balance levels of children with CP with good motor function were found to be good in both diplegic and hemiplegic CP groups.