Afganistan Özbeklerinin akrabalıkla ilgili atasözlerinin Türkiye'de kullanılan atasözler ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation relatives of Afghan Uzbeks proverbs with the relevant proverbs used in Turkey
- Tez No: 516636
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN GÖNEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afganistan Özbekleri, Atasözleri, Akrabalık, Afghanistan Uzbeks, Proverbs, Kinship
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Afganistan Özbek Türkleri diğer Türk devlet ve toplulukları gibi büyük bir kültür, medeniyet ve edebiyata sahip olmakla birlikte kendine özgü anonim halk edebiyatını da barındıran bir toplumdur. Bu zengin kültürel unsurlardan biri olan atasözleri de bütün Türk dünyasının farklı coğrafyalarında ortak kültürü gösteren sözlü ürünler olarak bugün varlığını devam ettirmektedir. Bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölüm'de kısaca Afganistan tarihine yer verildikten sonra Afganistan Türkleri ve Afganistan Özbek Türkleri hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra Afganistan Özbek Türklerinin halk edebiyatı hakkında kısa bilgilere yer verilmiştir. İkinci Bölüm, çeşitli kaynaklardan alınan atasözlerinin tanımı verilerek, atasözlerinin biçim ve içerik özellikleri üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölüm'de öncelikle Özbek Türkçesi atasözleri Arap harfleriyle yazılmış, daha sonra Latin harfleriyle transkripsiyon yapılmıştır. Sonrasında Türkçeye aktarılarak, Türkiye'de kullanılan atasözleriyle karşılaştırılması yapılmıştır. Bu çalışmayla Afganistan coğrafyasında yaşayan Özbek Türklerinin atasözleri ile Türkiye Türkçesindeki atasözlerinin ortaklığı gün yüzüne çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Afghanistan Uzbek Turks are like other Turkish states and communities, with a great culture, civilization and literature, as well as a unique anonymous folk literature. Proverbs, one of these rich cultural elements, continue to exist today as verbal products that show common culture in different geographies of the whole Turkish world. This study consists of three chapters. In the first chapter, briefly the history of Afghanistan was included, then information was given about Afghanistan Turks and Afghanistan Uzbek Turks. Later, brief information about the folk literature of Afghanistan Uzbek Turks was given. In the second chapter, the definitions of proverbs from various sources are given, and the form and content features of proverbs are emphasized. In the third chapter, Uzbek Turkish proverbs were first written in Arabic letters, then transcribed in Latin letters. After transferring the Turkish, it was compared with proverbs used in Turkey. Uzbeks living in Afghanistan with this work with proverbs geography of Turkey, Turkey has tried to unearthing the cooperation of the Turkish proverbs.