Elektron verici elektron alıcı elektron verici yöntem kullanılarak düşük bant aralıklı ve çözünür ( işlenebilir ) yeni elektrokromik polimerin sentezi ve karakterizasyonu
New electrochromic polymer synthesis and characterization by using electron transmitter electron receiver electron transmission method with lower band gap and solution( processable )
  1. Tez No: 516638
  2. Yazar: CANSU NAZİFE US
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE İÇLİ ÖZKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: 4-propilendioksitiyofen, Benzobistiyadiazol, Elektrokromizm, Elektron verici-elektron alıcı-elektron verici yöntem, 4-propylenedioxythiophene, Benzobisthiadiazole, Electrochromism, Donor-acceptor-donor approach
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Elektron verici- elektron alıcı- elektron verici tabanlı, çözünür ve düşük bant aralıklı π-konjüge elektrokromik poli(4,8-bis(3,3-diheksil-3,4-dihidro-2H-tiyeno[3,4-b][1,4]dioksefin-5-il)benzo[1,2-c;4,5-c']bis[1,2,5]tiyadiazol) (P1) polimeri elektrokimyasal (P1-E) ve kimyasal (P1-K) olarak sentezlenmiştir. Döngülü voltametri ve UV-görünür bölge-NIR soğurma spektrumlarından alınan sonuçlar göstermiştir ki; P1 0.59 V'dan 1.1 V'a değişen (bant aralığı ölçüm yöntemine veya polimerizasyonun yöntemine, örneğin elektrokimyasal veya kimyasal polimerizasyon oluşuna göre) düşük bant aralığına sahiptir. P1 ambipolar elektrokimyasal davranım göstermiştir. Polimerin nötral halde rengi gri iken, yükseltgenme ile beraber rengi yeşile (ilk yükseltgenme basamağı) ve maviye (ikinci yükseltgenme basamağı) dönmekte; indirgenme ile beraber ise kahverengiye dönmektedir.
Özet (Çeviri)
A donor-acceptor-donor based soluble and narrow band gap π-conjugated electrochromic polymer, poly(4,8-bis(3,3-dihexyl-3,4-dihydro-2H-thieno[3,4-b][1,4]dioxepin-5-yl)benzo[1,2-c;4,5-c']bis[1,2,5]thiadiazole) (P1), was electrochemically (P1-E) and chemically (P1-C) synthesized. Cyclic voltammetry and UV-vis-NIR absorption measurements showed that P1 has a low band gap ranging from 0.59 to 1.1 eV, depending on the band gap determination and synthesis (chemical or electrochemical) methods. P1 demonstrated an ambipolar electrochemical behavior. The color of the polymer was gray in its neutral state and switched to green (first oxidation state) and blue (second oxidation state) upon oxidation and to brown upon reduction.