Tinnitusun eşlik ettiği benign paroksismal pozisyonel vertigoda tinnitus ve işitsel beyinsapı cevaplarının değerlendirilmesi
The evaluation of tinnitus and auditory brainstem response in benign paroxysmal positional vertigo accompanied by tinnitus
  1. Tez No: 516654
  2. Yazar: ECE KARABOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KUTLUHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo, Tinnitus, İşitsel Beyinsapı Cevapları, Baş Dönmesi, İskemi, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo, Tinnitus, Auditory Brainstem Response, Dizziness, Ischemia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalışmanın amacı, tinnitusun eşlik ettiği benign paroksismal pozisyonel vertigolu (BPPV) bireylerde tinnitus özelliklerinin ve işitsel beyinsapı cevabı (ABR) bulgularının araştırılmasıdır. Çalışmaya 90 birey dahil edilmiştir. Bireyler, BPPV tanısı alan ve tinnitus şikayeti olan (n=30), BPPV tanısı alan hastalar (n=30) ve kontrol grubu (n=30) olmak üzere üç gruba ayrılmıştır. Tüm bireylere; terapatik manevralar öncesinde düşük ve yüksek rate'de ABR testi ve BPPV'li bireylere Baş Dönmesi Engellilik Anketi (BDA) uygulanmıştır. Tinnitusu olan BPPV'li bireylerde, tinnitusun şiddeti ve frekansı değerlendirilmiş, tinnitus engellilik ölçeği (TEÖ) ve görsel analog skalası (GAS) uygulanmıştır. BPPV ile birlikte tinnitus şikayeti bildiren I. grup bireylerde tinnitusun, BPPV'den etkilenen kulakta lokalize olduğu, tinnitusun ortalama şiddetinin 32 dB, ortalama frekansının 4,5 kHz elde edildiği ve aralıklı olarak hissedildiği saptanmıştır. Tinnitusu olan 30 bireyin 7'si hariç tümünde terapatik menavralar sonrasında tinnitusun kaybolduğu saptanmıştır. Her iki grupta da (Grup I ve II) BPPV'li bireylerin etkilenen kulaklarında, düşük (9,1/sn) rate ile karşılaştırıldığında yüksek (49,1/sn) rate'de ABR'de V. dalga mutlak latansında anlamlı uzama elde edilmiştir. Yüksek (49,1/sn) rate'de ABR ile tüm BPPV'li bireylerin etkilenen kulaklarında III. dalga mutlak latansının, kontrol grubundan anlamlı derecede uzamış olduğu saptanmıştır. (p0,05). Sonuç olarak BPPV'li bireylerde yüksek rate'de yapılan ABR, işitsel yollardaki bir iskeminin, BPPV'nin oluşumundaki etkisi konusunda bilgi sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the features of tinnitus and auditory brainstem response (ABR) in patients with benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) accompanied by tinnitus. 90 individuals were included in the study. Individuals were seperated three groups as patients with BPPV and tinnitus complaints (n = 30), patients with BPPV (n=30) and control group (n=30). For all individuals; ABR test at low and high rate before the therapeutic maneuvers, and the Dizziness Handicap Inventory (BDEA) for the BPPV subjects were applied. In subjects with tinnitus BPPV, the intensity and frequency of tinnitus were evaluated, Tinnitus Handicap Inventory (TEA) and visual analog scale (VAS) were applied. In group I patients reporting tinnitus with BPPV, tinnitus was found to be localized at the ear affected by BPPV, the average intensity of the tinnitus was 32 dB, the average frequency was 4.5 kHz and it was felt intermittently. Tinnitus disappeared after therapeutic interventions in except for 7 of 30 individuals with tinnitus. In both groups (Grup I and II), significant prolongation of V wave absolute latency of ABR was obtained in the affected ears of individuals with BPPV at high rate (49,1/sn) compared with low rate (9,1/sn). In the affected ears of all BPPV individuals at high (49,1/sn) rate in ABR, the absolute latency of the III wave was found to be significantly longer than the control group. There was no statistically significant difference in BDEA findings between individuals with BPPV with and without tinnitus. (p> 0.05). In conclusion, ABR at high rate in individuals with BPPV may provide information about the effect of ischemia in the auditory pathways on the formation of BPPV.