İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı yazma eserler bölümü OE_YZ_0119 numarada kayıtlı Mecmû'a-i Eş'ar
Mecmû'a-i Eş'ar registered under the number OE_YZ_0119 in the department of manuscripts of Atatürk Library in the Metropolitan Municipality of İstanbul
  1. Tez No: 516826
  2. Yazar: TUĞBA KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLŞAH GAYE FİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmua, Journal
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 316
Özet
Arapça 'cem' kökünden gelen mecmua, dini ya da din dışı konularda manzum ya da mensur parçalardan seçilerek oluşturulmuş, çoğunlukla yazarları ve yazıldıkları tarihleri belli olmayan yazmakullanılmıştır. Mecmualar derleme yoluyla meydana getirilmiş, tamamen derleyenin zevkini yansıtan eserlerdir. Bu eserler düzgün ve tertipli şekilde olabildiği gibi düzensiz bir şekilde de olabilmektedir. Mecmualar şairlerin divanların yer almayan şiirleri ya da tezkirelerde ismi geçemeyen şairlerin isimlerini ortaya çıkartması yönüyle edebiyat tarihi için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı yazmaeserler bölümü OE_Yz_0119 numarada kayıtlı Mecmû'a-i Eş'âr, mecmuaların sistematik tasnifi projesine (MESTAP) göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The word journal ('mecmua' in Turkish) which derives from the word root 'cem' in Arabic language is formed with selected poetical or prosaic texts about religious or non-religious subjects and is mostly used for manuscripts the writers and dates of which are uncertain. Journals are works that are created through compilation and that reflect the taste of the compiler. These works can either be neat and organized or disorganized. Journals are of vital importance for literature history in terms of revealing the poems that poets do not put into their divan or bringing the names of anonymous poets to light. In our study, the poetry journal called Mecmû'a-i Eş'âr registered under the number OE_Yz_0119 in the department of manuscripts of Atatürk Library in the Metropolitan Municipality of İstanbul is analyzed according to the systematic classification project of journals (SCPJ).