Muhammed İkbal'de dindarlığın psikolojisi
Religious psychology of Muhammed iqbal
- Tez No: 516944
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CERTEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İkbal, Dindarlık, Düşünce, Benlik, Ego, Mistik Tecrübe, İqbal, Religious, Thought, Self, Ego, Mystical Experience
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezin konusu asrımızın büyük düşünürlerinden biri olan Muhammed İkbal'de Dindarlığın Psikolojisidir. Çalışmamın amacı Muhammed İkbal'in Psikoloji ve Din Psikolojisi açısından konumunu belirlemek ve onun konuyla ilgili orjinal görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışmam giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, araştırmamızın temel konusu, önemi ve amacı hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra İkbal`in yaşadığı dönemin karakteristik özellikleri, Hayatı, İlmi ve Dini Şahsiyeti ve Eserleri ele alınmıştır. Birinci bölümde, Muhammed İkbal ve Temel Psikolojik Kavramlar tanıtılmış, ikinci bölümde ise Muhammed İkbal'in Dini Hayatın Psikolojisi ile ilgili fikirlerine yer verilmiştir..Çalışmamın sonuç kısmında ise Muhammed İkbal'in genel olarak Din Psikolojisine yaptığı özgün katkı ve en önemli konu olan“Benlik”anlayışı ile ilgili temel yaklaşımını sunmaya çalıştım.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is the Religious Psychology of Muhammad Iqbal, one of the great thinkers of our century. The purpose of my work is to determine the position of Muhammad Iqbal in terms of Psychology and Religion Psychology and to reveal his original opinions about this subject. The study entry consists of two parts and the result. In the introduction, we have been informed about the main topic of our research, its importance and purpose. Later on, characteristic feature of Iqbal's live period, life, science and religious personality and his works are discussed. In the first part, Muhammad Iqbal and Basic Psychological Concepts were introduced. In the second part, Muhammed Iqbal's ideas about Religious Life Psychology were included. In the final part of my work, main approaches of Muhammed Iqbal, related to his unique contribution to Psychology of Religion is tried to be introduced. I tried to present the basic approach to“self”understanding.