Muhammed İkbal'de ilâhi bilgi
Godlike knowlidge in Muhammed Iqbal's philosophy
  1. Tez No: 145979
  2. Yazar: ALİ KÜRŞAT TURGUT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİFE KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Muhammed İkbâl, Bilgi, Sıfat, Kader, Hürriyet, Holly Quran, Muhammed Iqbal, Knowledge, Capacity, Fatale Freedom
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tezin konusu asrımızın büyük düşünürlerinden biri olan Muhammed İkbal'in“ilahi bilgi”hakkındaki görüşleridir. Amacımız İkbal'in düşünce dünyamızdaki yerini ve onun konuyla alakalı orijinal görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için mümkün olduğunca bizzat Muhammed İkbal'in kendi eserlerine müracaat edilmiştir. Çalışmamız bir giriş, üç bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş bölümünde Muhammed İkbal'in hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölüm bilgi kavramı ve bunun açılımı olan konulara, ikinci bölüm ise Muhammed İkbal'in ulûhiyyet ve sıfatlar konusundaki görüşlerine ayrılmıştır. Bu konuları işlerken gerek batılı filozofların gerekse İslam düşünürlerinin mesele hakkındaki görüşlerine de yer vermeye çalıştık. Böyle bir gayret Muhammed İkbal'in fikirlerinin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Allah'ın bilgisi ve onun beraberinde getirdiği kader ve özgürlük konularına ayrılan üçüncü bölümde Muhammed İkbal'in görüşleri ağırlıklı olarak İşlenmiştir. Bunun yanında son dönem düşünürlerinin konu hakkındaki düşüncelerini de aktarmayı ihmal etmedik. Bu, İkbal ile kendi dönemindeki düşünürler arasındaki farkları göstermesi açısından önemlidir. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise, İkbal'in konu ile ilgili temel yaklaşımını sunmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The main subject of this thesis is one the thoughts of Muhammed Iqbal's about goodlike knowledge, who is one of the famous philosophers of our century. The aim of our study is to intoduce the importance of Iqbal in our thinking world and his original thoughts related to the subject. In order to reach this aim, M. Iqbal's own Works have been tried to use as much as possible. Our study includes an introduction, three chapters and a conclusion part. In the introduction part, Muhammed Iqbal's life and studies have been mentioned. In the first chapter, of the development part, the word“knowledge”and the subjects related to this have been mentioned. In the second part, Muhammed Iqbal's thoughts about divinity and capacity have been mentioned. While studying these subject both the thoughts of European Philosophers and the Islamic thinkers have been taken in to consideration. By this way, we can understand Iqbal's thoughts beter. In the third part, which involves the God's thoughts and the subjects about fate and freedom, the thoughts of Muhammed Iqbal have been taken into consideration mostly. InVI addition to this, the thoughts of the latest philosophers about the subject have also been mentioned. This is very important as it shows the differences between Muhammed Iqbal and the philosophers of that period. In the conclusion part of our study, we tried to present Muhammed Iqbal' s main opinions about the subject.