Amlodipin ve hidroklorotiyazid etkin maddelerinin kare dalga ve diferansiyel puls voltametri yöntemi ile farmasötik preparatlarda aynı anda miktar tayini
Simultaneus Quantitation of Amlodipin and Hydrochlorothiazide Effective Substances in the Pharmaceutical Preparations with Square Wave and Differential Pulse Voltammetry Method
  1. Tez No: 516989
  2. Yazar: ÜMİT KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Amlodipin, diferansiyel puls voltametri, dönüşümlü voltametri, hidroklorotiyazid, kare dalga voltametri, tablet, Amlodipin, cyclic voltammetry, differential pulse voltammetry, hydrochlorothiazide, square wave voltammetry, tablet
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET Amlodipin ve Hidroklorotiyazid Etkin Maddelerinin Kare Dalga ve Diferansiyel Puls Voltametri Yöntemi ile Farmasötik Preparatlarda Aynı Anda Miktar Tayini Amaç: Bu çalışmada amlodipin ve hidroklorotiyazid etkin maddelerinin elektrokimyasal davranışları, camsı karbon elektrotta 0.04 M Britton-Robinson tampon çözeltisinde (pH 5.0) Kare Dalga ve Diferansiyel Puls Voltametri yöntemi ile incelendi. Materyal ve Metot: Amlodipin ve hidroklorotiyazid dönüşümlü voltamogramları yaklaşık olarak camsı karbon elektrotta +0.50 ve +1.50 V da yükseltgenme piki gözlenmiştir. Doğrusallık, kesinlik, doğruluk, stabilite, tayin edilebilme sınırı ve miktar tayin sınırı gibi parametreler ICH Guidelines'e göre çalışıldı. Bulgular: Kare Dalga ve Diferansiyel Puls Voltametri yönteminin kalibrasyon eğrisi 2.5-30 g ml-1 derişim aralığında doğrusaldır. Amlodipin ve hidroklorotiyazid için güniçi ve günler arası kesinlik değerleri % 5.34'ten ve doğruluk (bağıl hata) % 6.29'dan küçüktür. Sonuç: Geliştirilen bu yöntemler ile amlodipin ve hidroklorotiyazid etkin maddelerini içeren Cardofix Plus preparatında miktar tayini yapıldı. Elde edilen analiz sonuçları değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Simultaneus Quantitation of Amlodipin and Hydrochlorothiazide Effective Substances in the Pharmaceutical Preparations with Square Wave and Differential Pulse Voltammetry Method Aim: In this study, electrochemical behaviors of amlodipin and hydrochlorothiazide effective substances were investigated on glassy carbon electrode in 0.04 M Britton-Robinson buffer solution (pH 5.0) by Square Wave and Differential Pulse Voltammetry method. Material and Method: Cyclic voltammograms of amlodipin and hydrochlorothiazide were observed oxidation peak at about +0.50 V and +1.50 V on glassy carbon electrode. Parameters such as linearity, precision, accuracy, stability, limit of detection and limit of quantification were studied according to the ICH Guidelines. Results: Calibration curve of Square Wave Voltammetry and Differential Pulse method was linear between the concentration range of 2.5-30 μg ml-1. Within- and between-day precision values for amlodipin and hydrochlorothiazide were less than 5.34% and accuracy (relative error) was better than 6.29%. Conclusion: Quantitation of amlodipin and hydrochlorothiazide was performed with this method which is developed in Cardofix Plus pharmaceutical preparation containing the amlodipin and hydrochlorothiazide effective substrances. Obtained analysis results were evaluated.