Geri Dön

Amlodipinin dezoksikortikosteron ve tuz yüklemesiyle oluşturulan deneysel hipertansiyon modelinde bazı biyokimyasal parametrelere etkileri

Başlık çevirisi mevcut değil.

  1. Tez No: 37901
  2. Yazar: HANİFE ÖLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞÜKRAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 73

Özet

-56- VL ÖZET Çalışmamızda dezoksikortikosteron asetat (DOKA) aracılı hipertansiyo nun bazı doku ve kan parametrelerine etkileri ve iki haftalık amlodipin tedavi sinin bu parametrelerde oluşabilecek değişikliklere etkileri incelenmiştir. Bu amaçla sekiz haftalık, 150g (±10g) ağırlığında Wistar Albino türü sı çanlar kullanıldı. Sıçanlar, kontrol (K, n=10), Sham grubu (K-DOKA, n=10) ve hipertansiyon (n=20) gruplarına ayrıldılar. Kontrol grubu dışındaki tüm sıçan lara içme suyu olarak %1'lik NaCİ çözeltisi verildi ve nefrektomi uygulandı. Bir hafta sonra haftada bir kez olmak üzere K-DOKA grubuna susam yağı, DOKA grubuna ise DOKA (40mg/kg) beş hafta süresince subkutan olarak uy gulandı. Hipertansiyon grubuna ait bu sıçanlar beş hafta sonra DOKA (n=10), DOKA-Amlodipin (DOKA-A, n=10) alt gruplarına ayrıldı. DOKA-A grubuna iki hafta süresince amlodipin (4mg/kg/gün, sc) uygulandı. K, K-DOKA, DOKA gruplarına ait kan ve doku (aort, kalp) örnekleri 5. hafta, DOKA-A grubuna ait kan ve doku örnekleri ise 7. hafta sonunda gerekli tayinler yapılmak üzere ay rıldı. DOKA aracılı hipertansiyonun ve amlodipinin etküerini araştırmak ama cıyla; kan basıncı (KB), kalp hızı (KH), vücut ağırlığı (VA), su tüketimi, hema- tokrit (Hct), serum fosfolipid (SFL), aort kolesterol (AK) ve fosfolipid (AFL) dü zeyleri incelendi. VA, KA, SK ve AK düzeyleri açısından gruplar arası anlamlı bir fark bu lunmadı. DOKA hipertansif sıçanlarda KB, KH, Hct, Skr ve SFL ve SLPO dü zeyleri anlamlı derecede yüksek bulundu. K-DOKA grubunda ise sadece KB ve KH değerleri yüksek bulundu. KB, KH, Hct, SFL ve SLPO düzeyleri, amlodi pin tedavisinden sonra anlamlı derecede düşük bulundu. Ancak bu tedaviden sonra dahi KB düzeyleri kontrole göre anlamlı derecede yüksek kaldı. K-DO KA ve DOKA gruplarında KB ve KH'daki artışın gerek DOKA gerek tuz yükle- mesiyle ilişki olduğu bilinmektedir. K- DOKA ve DOKA gruplarında su tüketi minde gözlenen hafif artışın (%10) içme suyu olarak verilen %1'lik NaCİ çözel tisinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak amlodipinin KB ve KH düşürücü etküerinin, bu ajanın kal--57- siyum kanal blokör ve organları koruyucu etkilerden kaynaklandığı düşünül mektedir. Bu ilacın diğer parametrelere etkilerine ilişkin, henüz az sayıda ça lışma olması nedeniyle özellikle KH, SLPO, SF1 ve incelenen diğer parametre lere etkilerini inceleyen yeni araştırmalara gereksinim vardır.

Özet (Çeviri)

-58- VEL SUMMARY In this study the effects of DOCA- induced hypertension on some tissue and blood parameters and the effects of two weeks of amlodipine treat ment on any such changes were investigated. For this purpose Wistar Albino rats all 8 weeks old and weighing 150g (±10g) were used. The rats were divided into Control (C,n=10), Sham (C-DO- CA, n=10) and Hypertension (n=20) groups. Except for the control groups all rats were given 1% NaCI as drinking water and had a nephrectomy. After a week, DOCA (40 mg/kg) and sesame oil (0.5 ml) were given subcutaneusly on ce weekly to the DOCA and C-DOCA groups respectively for five weeks. At the end of this period the DOCA hypertension group was divided into the DOCA (n=10) and DOCA-Amlodipine (DOCA-A) (n=10) subgroups. DOCA-A group was treated with amlodipine for 2 weeks, (4 mg/kg/day, s.c). Blood and tissue (aorta, heart) samples were taken at the fifth week from K, K-DOCA, DOCA groups and at the seventh week from DOCA-A group for determinations. In order to investigate the effects of DOCA induced hypertension and the effect of amlodipine treatment; BP, HE, BW, water consumption, Hct, serum phospholipid (SFL), cholestrol (SK), creatinin (Skr) levels and lipid peroxidati on (SLPO), aorta cholesterol (AK) and phospholipid (AFL) levels were determi ned. No significant difference in body weight, heart weight, serum and aorta cholesterol were found between each group. BP, HR, Hct, Skr, FL, and LPO le vels were found significantly higher in the DOCA-salt loaded (DOCA) group. In the C-DOCA group only BP and KH increased. After amlodipine treatment BP, HR, Hct, Skr, SLF, and LPO levels which had increased were found significantly decreased, the amlodipine DOCA- hypertensive group, the BP levels remaining higher than control. The increase in BP and HR in the C-DOCA and DOCA groups may be con sidered as due to not only DOCA but also salt loading. Water consumption inc reased slightly (10%) in C-DOCA and DOCA groups which may have resulted from % 1 NaCI given as drinking water.-59- As a conclusion the decrease in BP and KH brought about by amlodipine may be attributed to both its calcium-channal blocking and organoprotectant characteristic. Since there have been few studies dealing with the effects of this agent, further are required on HR, LPO, SFL and other of the above parameters.

Benzer Tezler

  1. Amlodipinin spektrofotometrik tayini üzerine çalışmalar

    Başlık çevirisi yok

    AYŞEGÜL GÖLCÜ (YARDIMCI)

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1996

    BiyokimyaAnkara Üniversitesi

    DOÇ.DR. CEM YÜCESOY

  2. Benidipin ve amlodipinin perforatör FLEP viabilitesine etkisi: Deneysel çalışma

    Başlık çevirisi yok

    YUNUS ERTAŞ

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Plastik ve Rekonstrüktif CerrahiSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. PERÇİN CAŞKAN

  3. Farelerde kalsiyum kanal antagonisti amlodipinin santral etkilerinin araştırılması

    The Investigation of the central effects of calcium channel antagonist, amlodipine in mice

    AHMET DOĞRUL

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    Eczacılık ve FarmakolojiGATA

    Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. I. TAYFUN UZBAY

  4. Ranolazin ve amlodipinin flep yaşayabilirliğine etkisi: Deneysel çalışma

    The effect of ranolazine and amlodipine on flap survivality: Experimental study

    ŞAFAK ÇAKIR

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    Plastik ve Rekonstrüktif CerrahiSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı

    UZMAN SOYSAL BAŞ

    PROF. DR. SEMRA KARŞIDAĞ