Erzurum yöresinde köpeklerde dirofilaria immitis, ehrlichia canis, borrelia burgdorferi ve anaplasma spp seroprevalansının araştırılması
Investigation of seroprevalence of dirofilaria immitis, ehrlichia canis, borrelia burgdorferi and anaplasma spp in dogs in Erzurum province
  1. Tez No: 517017
  2. Yazar: ADEM DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SİNAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum, Köpek, Seroprevalans, Vektör aracılıklı hastalıklar, Dog, Erzurum, Vector-borne diseases
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Erzurum Yöresinde Köpeklerde Dirofilaria immitis, Ehrlichia canis, Borrelia burgdorferi ve Anaplasma spp Seroprevalansının Araştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Erzurum yöresinde yaşayan köpeklerde E. canis, Anaplasma spp, B. burgdorferi ve D. immitis'in seroprevalansının belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışma materyalini Erzurum yöresinde yaşayan, 250 dişi (n=140) ve erkek (n=110) köpek oluşturdu. Kan örnekleri immunokromatografik analiz test kiti kullanılarak D. immitis antjeni, Anaplasma spp, B. burgdorferi ve E. canis'e karşı ise antikor varlığını kalitatif olarak belirlemek için test edildi. Bulgular: B. burgdorferi ve E. canis'e karşı antikor varlığı belirlenmedi. Anaplasma spp' ye karşı antikor, D. immitis'e karşı ise antijen varlığı sırasıyla 250 köpeğin 2 sinde (%0.8) ve 250 köpeğin 11'inde (%4.4) olarak belirlendi. D. immitis'e karşı antijen varlığı belirlenen köpekler yaşlarına göre değerlendirildiğinde en yüksek pozitifliğin 3˃ yaş gurubunda (%8) olduğu ve yaşlar arası farkın önemli olmadığı belirlendi (P˃0.05). D. immitis'e karşı antijen varlığı erkek köpeklerde %7.3, dişi köpeklerde %1.2 olarak belirlendi (P≤0.5). Ayrıca D. immitis'e karşı antijen varlığı belirlenen köpekler ırka göre değerlendirildiğinde en yüksek pozitifliğin Husky ırkı köpeklerde (%25) olduğu ve ırklar arası farkın önemli olduğu belirlendi (P≤0.05). Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen verilere göre, Anaplasmosis ve Dirofilariosis gibi bazı vektör kaynaklı hastalıkların Erzurumda yaşayan köpeklerde görüldüğü ve bu hastalıkların eradikasyonu için koruma ve control tedbirlerinin alınması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Investigation of Seroprevalence of Dirofilaria immitis, Ehrlichia canis, Borrelia burgdorferi and Anaplasma spp in Dogs in Erzurum Province Amaç: The aim of this study was to investigate the seroprevalence of E. canis, B. burgdorferi, Anaplasma spp, and D. immitis in dogs living in Erzurum province in Turkey. Material and Methods: The study material consisted of female (n = 140) and male (n = 110) 250 dogs living in Erzurum province. Blood samples were tested by the chromatographic immunoassay test kit for the qualitative detection of D. immitis antigen, antibody against Anaplasma spp, B. burgdorferi and E. canis. Results: Antibody against B. burgdorferi and E. canis were not detected. Antibody against Anaplasma spp and D. immitis antigen were detected as in 2 of 250 (%0.8) and 11 of 250 dogs (%4.4) respectively. When dogs with antigen presence against D. immitis were evaluated according to their age, the highest positivity was found in the 3˃ age group (8%) and the difference between the age groups was not significant (P˃0.05). The dogs with antigen presence against D. immitis as detected 7.3% in male and 2.1% in female (P≤0.5). Additionally, when dogs with antigen presence against D. immitis were evaluated according to breed, it was determined that the highest positivity were in Husky breed dogs (25%) and the difference between breeds was also significant (P≤0.05). Conclusion: According to the data obtained from this study, it was concluded that some of the vector-borne diseases, such as Anaplasmosis and Dirofilariasis, were seen in the dogs living in Erzurum region and that the prevention and control measures for eradication of these diseases should be taken.