Türkiye'nin Erzurum ilinde köpeklerde parvovirüs enfeksiyonunun prevalansı ve risk faktörlerinin araştırılması
Investigation of the prevalence and risk factors of parvovirus infection in dogs in Erzurum city, Turkey
- Tez No: 745548
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK HANEDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Köpek parvovirüs, prevalans, risk faktörleri, Canine parvovirus, prevalence, risk factors
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
Köpek parvovirüsü köpeklerde akut gastroenteritise neden olan temel patojen etkenlerden birisidir. Virüs kanlı ishale neden olup, genç köpeklerde yüksek hastalık ve ölüm oranlarına neden olur. Bu çalışmada Türkiye'nin Erzurum yöresinde hayvan hastanesine getirilen ve barınakta bakılan ve parvovirüs enfeksiyonuna yönelik klinik bulgular gösteren köpeklerde parvovirüs enfeksiyonunun prevalansı ve risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı. Köpek parvovirüsü klinik bulgularından (depresyon, iştahsızlık, halsizlik, kusma, ishal ve ateş vs.) bir ya da birkaç klinik bulguyu gösteren 100 adet köpekten rektal sıvap örnekleri toplanacaktır. İmmünkromatografik test kiti kullanılarak (prospektüs talimatlarına uygun olarak) köpek parvovirüs hastalığının pozitifliği belirlenecektir. Çalışmaya dahil edilen köpeklerin yaş (yavru ya da erişkin), cinsiyet (dişi, erkek, kısırlaştırılmış), ırk (saf ırk ya da melez), aşılanma durumu (aşısız, aşılı, bilinmiyor), dışarı çıkma durumu, diğer köpeklere temas olasılığı, barınma yeri (ev, barınak), barındırma koşulları (yavru ve erişkin hayvanlar bir arada; ayrı), barındırılan ortamın temizliği (günlük, haftalık), getirildiği yer – şehir ya da kırsal alan, veteriner hizmetlerine erişim ve parazit ilacı alma durumu (Miranda vd., 2015; de Almeida Curi vd., 2016) her hayvan için kaydedilip, köpek parvovirüs 2 (CPV-2) enfeksiyonuyla ilgili risk faktörleri belirlenecektir. Olgulardan ishal (kanlı ya da kanlı değil), kusma, beden ısısı (normal, yüksek, düşük), halsizlik, iştahsızlık, zayıflama, dehidrasyon ve abdominal ağrı (Wilson vd., 2014; Miranda vd., 2015) gibi klinik bulgular kaydedilip, CPV ile ilgili önemlilikleri belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
Canine parvovirus is one of the main pathogens causing acute gastroenteritis in dogs. The virus causes bloody diarrhea and causes high morbidity and mortality rates in young dogs. In this study, it was aimed to investigate the prevalence and risk factors of parvovirus infection in dogs brought to the animal hospital in Erzurum region of Turkey, cared for in the shelter, and showing clinical signs of parvovirus infection. Rectal swab samples will be collected from 100 dogs showing one or more clinical signs of canine parvovirus (depression, anorexia, weakness, vomiting, diarrhea and fever, etc.). Positive canine parvovirus disease will be determined using the immunochromatographic test kit (in accordance with the package insert instructions). Age (young or adult), sex (female, male, hermafrodit), breed (pure breed or mixed breed), vaccination status (unvaccinated, vaccinated, unknown), going out status, possibility of contact with other dogs, housing location (house, shelter), housing conditions (young and adult animals together; separate), cleanliness of the housed environment (daily, weekly), place of origin – city or rural area, access to veterinary services and taking parasitic medication (Miranda et al., 2015; de Almeida Curi et al., 2016) will be recorded for each animal and risk factors for CPV-2 infection will be determined. Clinical findings such as diarrhea (bloody or not bloody), vomiting, body temperature (normal, high, low), weakness, anorexia, dehydration and abdominal pain (Wilson et al., 2014; Miranda et al., 2015) were recorded, Their significance regarding CPV will be determined.