Polikistik over sendrom'lu adolesanlarda hypoxia inducible factor 1-alPHA (HIF-1AlfA) düzeyinin değerlendirilmesi ve önemi
Evaluating and importance of hypoxia inducible factor 1-AlPHA (hif-1ALFA) levels in adolescent with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 517073
  2. Yazar: BERGEN LALELİ KOÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, adölesan, HIF-1alfa, oksidatif stres, Polycystic over syndrome, adolescence, HIF-1 alpha, oxidative stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitimi ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
AMAÇ: Hipoksiyle indüklenen faktör-1 alfa (HIF-1 alfa), düşük oksijene ve oksidatif strese yanıtta anahtar mediyatördür. PCOS patofizyolojisinde oksidatif stresin rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı polikistik over sendromunun (PCOS) tanısında serum HIF-1alfa düzeyinin prediktif değerinin değerlendirilmesi ve klinik öneminin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEMLER: Çalışmamız gençlik merkezi polikliniğine başvuran 15-22 yaş arası olguları kapsamaktadır. Çalışmaya polikistik over sendromu tanısı konulan 30 PCOS tanısı konulan ve 30 normal menstrual siklusları olan, eşlik eden kronik hastalığı olmayan sağlam, sağlıklı adolesan ve genç erişkin kadın dahil edildi. PCOS grubuna son Amsterdam ESHRE/ASRM önerisiyle, 2003 Rotterdam kriterlerinin 3'ünü de karşılayan hastalar dahil edildi. Hirsutizmin şiddeti, Modifiye Ferriman-Gallwey skorlama (FGS) sistemi ile değerlendirildi ve FGS skoru 8'in üzerinde olan kadınlar klinik olarak hirsutizm kabul edildi. Tüm katılımcıların antropometrik ölçümleri kaydedildi. Menstruasyonun 2. veya 3. günleri, 8 saatlik açlığı takiben katılımcıların bazal hormon, insülin, açlık kan şekeri (AKŞ) ve lipid düzeyleri, androjen seviyeleri ölçüldü. Homeostatic Model Assessment-Insulin Rezistans (HOMA-IR) değerleri hesaplandı. Serum HIF-1alfa düzeyi ELİSA tekniğiyle ölçüldü. Tüm verilerin SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak istatistiksel analizi yapıldı. Veriler %95 güven düzeyinde incelenmiş olup p değeri 0,05 ten küçük anlamlı kabul edilmiştir. BULGULAR: Serum HIF-1alfa düzeyi PCOS'lu hastalarda (0,926±0,75) kontrol olgularına (0,701±0,70) kıyaslandığında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,237). PKOS'lu hastaların bel/kalça oranları, serum LH düzeyi, LH/FSH oranı, Ferriman–Gallwey skoru, serum androjen (DHEA-S, serbest testosteron ve total testosteron) seviyeleri kontrol olgularına göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Serum lipid düzeyleri, nötrofil/lenfosit oranı (NLR), insülin düzeyleri, açlık glukoz düzeyi ve HOMA-IR seviyeleri kıyaslandığında gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. SONUÇ: Adolesan ve genç erişkin PCOS hastalarında ortalama serum HIF-1alfa düzeyi normal sağlıklı popülasyona göre yüksek olmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Çalışmaya dahil edilen hasta sayısının az ve yaş aralığının PCOS semptom ve bulgularının henüz netlik kazanmadığı dönem olan adölesan dönemi kapsaması bizim çalışmamızın limitasyonlarını oluşturmaktadır ve çalışma sonuçlarımızı etkilemiş olması muhtemeldir. HIF-1alfa düzeyinin PCOS tanısındaki yerininin daha büyük hasta gruplarının ve reprodüktif dönemdeki erişkin kadınların dahil edildiği çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The hypoxia inducible factor-1 alpha (HIF-1alpha) is a key mediator of the response to low oxygen and oxidative stress. PCOS is found related with oxidative stress as pathophysiology. The aim of this study is to investigate the predictive role of serum HIF-1alpha level and clinical importance for polycystic ovarian syndrome. MATERIAL and METHODS: Our study included patients aged 15-22 years who attended to adolescent outpatient clinic. Of A total of 60 participants, 30 patients with polycystic ovarian syndrome were cases and 30 healthy girls with normal menstrual cycles and without chronic illness were controls. PCOS was defined in accordance with Rotterdam 2003 criteria with last Amsterdam EHRE/ASRM suggestions. Hirsutism grade was evaluated with Modified Ferriman-Gallwey scoring system and the patients who gets more than 8 points accepted as hirsutism. Characteristics of all cases were recorded. On days 2 and 3 of the menstruation, all patients and controls were monitored for blood cell count, biochemical parameters, serum lipid profile, serum androgen levels, basal hormones, fasting insulin, fasting blood glucose levels. HOMA-IR was calculated. Serum HIF-1alpha level was measured by ELISA technique. All the data between the two groups were statistically analyzed using the SPSS 22 (Statistical Package for Social Sciences) program. Data was evaluated %95 cconfidence interval and the p value less than 0.05 was considered statistically significant. RESULTS: Serum HIF-1alpha levels were similar in patients with PCOS (0,926±0,75) and control group (0,701±0,70) (p=0,237). In PCOS patients waist/hip ratio, serum LDL level, serum androgen levels (DHEA-S, Free and Total testosterone), Ferriman–Gallwey score values were higher in case group compared to control group. There was no statistically difference in HOMA-IR, fasting blood glucose levels, serum insuline levels, Neutrophil / Lymphocyte ratio between the groups. CONCLUSION: In adolescent and young adult women, serum HIF-1alpha levels were higher but not statistically significant in PCOS group compared to control group. The limitations of this study are including small number of patients and adolescent whose PCOS symptoms and signs are not appeared enough. Probably these limitations affected the result of this study. The big number of patients involving reproductive age are required to determine the role of HIF-1 alpha in the diagnosis of PCOS.