Halluks valgus tedavisinde distal chevron, proksimal kresentrik (DOME) ve ludloff osteotomisi yapılan hastalardaki birinci metatars boy değişimleri
Change in first metatarsal length after proximal crescentic, distal chevron and ludloff osteotomies for hallux valgus deformity
  1. Tez No: 517074
  2. Yazar: EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SARPER GÜRSU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Halluks valgus, Chevron osteotomi, proksimal kresentrik osteotomi, dome, Ludloff osteotomi, birinci metatars uzunluğu, Hallux valgus, Chevron, osteotomy, proximal crescentic, dome, Ludloff, first metatarsal bone length
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Kliniğimizde halluks valgus tedavisinde tercih edilen distal Chevron, Ludloff ve proksimal kresentrik (dome) osteotomilerinin radyolojik sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi ve osteotomi tipinin 1. metatars boyuna olan etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ocak 2010 – Aralık 2017 tarihleri arasında İstanbul Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları EAH'de halluks valgus tanısıyla opere edilen 90 hasta alınmıştır. Tüm hastalar randomize olarak seçildi ve geriye dönük radyolojik incelemeleri yapıldı. Çalışmaya alınan 90 hasta, distal chevron osteotomisi yapılanlar (n=30), proksimal kresentrik (dome) osteotomisi yapılanlar (n=30) ve Ludloff osteotomisi yapılanlar (n=30) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Hastaların radyolojik değerlendirmesinde, basarak çekilen ayak AP grafisinde HVA, IMA ve DMAA açılarındaki değişimler ile birinci metatarstaki kısalma miktarına bakıldı. Birinci metatars boylarındaki mm'lik farkların doğru ölçülmesi adına çekilen grafilerdeki magnifikasyon problemleri ikinci metatars boylarının ölçümüyle çözüldü. Bulgular: Chevron grubunda ameliyat sonrası ve takip döneminde 1. metatars boyundaki kısalma Dome ve Ludloff grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Dome ve Ludloff grupları arasında ameliyat sonrası ve takip döneminde 1. metatars düşüşü anlamlı (p ˃ 0.05) olarak farklılık göstermemiştir. Ameliyat sonrası ve takip döneminde İMA ölçü değişimi 3 grup arasında anlamlı (p ˃ 0.05) farklılık göstermemiştir. Chevron grubunda ameliyat sonrası, takip dönemi HVA değerindeki azalma Dome ve Ludloff grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. Dome ve Ludloff grupları arasında ameliyat sonrası, takip dönemi HVA değerindeki azalma anlamlı (p ˃ 0.05) olarak farklılık göstermemiştir. Dome grubunda ameliyat sonrası, takip dönemi DMAA değerindeki azalma Chevron ve Ludloff grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha düşüktü. Chevron grubunda ameliyat sonrası, takip dönemi DMAA değerindeki azalma Ludloff grubundan anlamlı (p ˂ 0.05) olarak daha yüksekti. Sonuç: Halluks valgus cerrahi seçiminde osteotomi seçimi ameliyat sonrası birinci metatars boyunu etkilemektedir. Distal Chevron osteotomisi, proksimal kresentrik (dome) osteotomi ve Ludloff osteotomisi ile kıyaslandığında daha fazla kısalığa sebep olmaktadır. Bununla birlikte distal osteotomilerin DMAA'yı düzeltmede üstünlüğü bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our aim was to compare the change of first metatarsal length and radiologic measurements in three different osteotomy techniques for hallux valgus surgery. We retrospectively compare the results of distal Chevron, proximal crescentic and Ludloff osteotomy patients, that we operate in our clinic. Material And Method: We retrospectively reviewed 90 patients who underwent metatarsal osteotomy with a diagnosis of hallux valgus between January 2010 and December 2017 in our clinic. The patient selection was randomized. Patients were divided into three groups, distal chevron osteotomy group (n=30), proximal crescentic osteotomy group (n=30) and Ludloff osteotomy group (n=30). In the radiologic assessment, we performed the measurements on the anteroposterior radiograph of the weightbearing foot. We compared preoperative and postoperative hallux valgus angle, intermetatarsal angle, distal metatarsal articular angle and the shortening of first metatars. To minimize the change in the metatarsal bone length according to the location of the x-ray irradiator, we also measured the second metatarsal lengths. Results: In the distal Chevron group, first metatarsal shortening was significantly (p ˂ 0.05) higher than the proximal crescentic and Ludloff groups. Between the proximal crescentic and Ludloff groups, there was no statistically significant difference (p ˃ 0.05) in first metatarsal shortening. IMA measurements doesn't show any statistically significant difference (p ˃ 0.05). HV angle decrease in distal Chevron group was significantly (p ˂ 0.05) higher than the proximal crescentic and Ludloff groups. Between the proximal crescentic and Ludloff groups, there was no statistically significant difference (p ˃ 0.05) in HVA measurements. DMAA decrease in proximal crescentic osteotomy group was significantly (p ˂ 0.05) lower than the distal Chevron and Ludloff groups. In the distal Chevron group, DMAA decrease was significantly (p ˂ 0.05) higher than the Ludloff group. Conclusion: In the choice of surgery, the osteotomy technique affects the change in the first metatarsal length. When compared to the proximal crescentic and Ludloff osteotomies, distal Chevron osteotomy causes more shortening in the first metatarsal bone length. Also distal osteotomies have an advantage for the correction of DMAA.