Rengvedana edebê folklorî dı şıîrên Mela Xelîl Mışextî da
Mela Xelîl Mışextî'nin şiirlerinde halk edebiyatının yansıması
  1. Tez No: 517121
  2. Yazar: BAYAR AHMED HAJI ABOZAID
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECAT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Edebiyat, Folklor, Halk Edebiyatı, Mela Xelîl Mişextî, Şiir, Literature, Folklore, Folk Literature, Molla Khalil Mishekhti, Poetry
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu tez Mela Xelîl Mışextî'nin Şiirlerinde Halk Edebiyatının Yansıması başlığıyla çalışılmıştır. Halk edebiyatı sözlü olarak aktarlan edebiyattır. Halk edebiyatı hem toplum ve toplumsal ilişkiler hem de düşünce ve inanışlar açısından insnalar için hayatı anlamlandırma aracıdır. Benzer şekilde halk edebiyatı toplum yaşamında ideoloji, felsefi, dini, eğitim, öğretim, siyasi, fikri ve tarihi birçok görev üstlenmiştir. Böylece bütün bilimlere kaynaklık etmiştir. Halk edebiyatı genel itibariyle Kürt edebiyatı için başat ve ham bir temel oluşturur. Günümüzde de halk edebiyatının bu etkisi yazılı Kürt edebiyatında görülmektedir, başka bir deyişle Kürt yazarlar serlerini zenginleştirmek için halk edebiyatından yararlanmaktadırlar. Halk edebiyatı Mela Xelîlê Mişextî‟nin eserlerinde de geniş bir yer tutmaktadır, çünkü Mela Xelil yaşamında yaşadığı coğrafyanın ve diğer coğrafyaların olaylarından ve çalkantılardan etkilenen Kürt şairlerdendir. Bu durum Mişexti‟nin şiir tecrübesi için önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Meşexti‟nin şiiri hem yapı hem de içerik bakımından zengin bir şiirdir. Her iki alanda da halk edebiyatı önemli bir etkiye sahiptir; Kürt halk edebiyatı Mişexti‟ni edebi ve sanatsal eserlerinin gelişiminde önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis is studied with name of Folklore in Molla Khalil Mishekhti's Poetry. Folk literature is oral literature. Folk literature is a means of meaning-making for people in terms of society and social relations as well as thoughts and beliefs. Similarly, folk literature has undertaken many tasks in ideology, philosophy, religion, education, education, politics, intellectual and history in society. So that it has been a source of all science. Folk literature constitutes a dominant and crude basis for Kurdish literature in general. Today, this effect of folk literature is seen in written Kurdish literature, in other words, Kurdish writers make use of folk literature to enrich their works. Folk literature also has a large place in the works of Molla Khalil Mishekhti, as Mela Khalil is a Kurdish poet influenced by the events and the turbulence of the geography inhabited in and other geographies. This is considered an important milestone for Mishekhti‟s poetry experience. Mishekhti‟s poem is rich in both structure and content. In both fields folk literature has a positive influence; Kurdish folk literature has an important place in the development of his literary and artistic works.