Dynamic clustering routing protocols in wireless sensor networks
- Tez No: 517123
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Kablosuz Sensör Ağları (WSNs), LEACH, ABC algoritma, küme tabanlı yönlendirme, Wireless Sensor Networks (WSNs), LEACH, ABC algorithm, cluster-based routing
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
DYNAMIC CLUSTERING ROUTING PROTOCOLS IN WIRELESS SENSOR NETWORKS Sulaiman Musaria Karim Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, 2018 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Celal ÖZTÜRK ÖZET Kablosuz sensor ağları (WSN), kablolu ağlar ile kıyaslandığında düşük maliyet, kolay kurulum ve daha iyi ölçeklendirilebilme gibi bir çok avantaja sahiptir. WSN medikal, endüstri, ekonomi vb. gibi bir çok alanda kullanılmaktadır. WSNlerin bu geniş kullanım alanları bizi WSN'in performansını daha da iyileştirebilecek methotlarla ilgili araştırma-geliştirme yapmaya teşvik etmektedir. WSN'de doğru routing protokolünü seçmek en kritik noktadır ve uygulamaların en önemli görevidir. Bir çok araştırmada WSN'in routing problemleri üzerine odaklanılmıştır. Routing algoritmalarının geliştirilmesi ve optimizasyonu, iyileştirme ve problem çözme tekniklerine katkıda bulunabilir. Bu tez, ilk olarak LEACH protokolünde çeşitli modifikasyonlar da dahil olmak üzere mevcut farklı optimizasyon tekniklerini ele almaktadır. Daha sonra, yalnız LEACH ve ABC protokolüyle LEACH arasındaki farkları belirtmek için bir dizi simülasyon gerçekleştirir. Bu deneylerin amacı, ABC protokolünün, alınan paketlerin sayısına pozitif olarak yansıyan ve ölü düğümleri en aza indiren kalan enerji üzerindeki kullanımının iyileştirilmesini kanıtlamaktır. Bu, sistemin enerji tasarrufu için nasıl optimize edildiğini gösterecektir. ABC prtokolüyle birlikte kullanılan LEACH, yalnız kullanılan LEACH'e göre daha iyi sonuçlar verdi. Bu, ölü düğümleri sınırlayan ve toplam kalan enerji kullanımını ve ağ ömrünü uzatan olası bir optimizasyon tekniğine işaret etmektedir. WSN performanslarının iyileştirilmesini doğrulamak için birçok senaryo simüle edilmiştir.
Özet (Çeviri)
DYNAMIC CLUSTERING ROUTING PROTOCOLS IN WIRELESS SENSOR NETWORKS Sulaiman Musaria Karim Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences M.Sc. Thesis, 2018 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Celal ÖZTÜRK ABSTRACT There are several advantages of using Wireless Sensor Networks (WSNs) compared to the wired networks, such as lower cost, easier deployment, and the better scalability. WSNs are used in many fields such as medical, industrial, economic, etc. This wider expansion of using WSNs in many applications motivates us to work on the research and development of new methods to improve the performances of WSN. In WSN, choosing the proper routing protocol is a critical issue, and an important task for all applications. There are many researches focused on the routing problems in WSN. The development and optimization of routing algorithms can contribute to the improvement and problem-solving techniques. This thesis first discusses the various existing optimization techniques, including numerous modifications to the LEACH protocol. It then conducts a series of simulations to note the difference of LEACH alone versus LEACH with ABC protocol. The purpose of these experiments is to prove the improvement made by the use of ABC on the residual energy which is reflected positively to the number of received packets and minimizing the dead nodes. This will point to how optimized the system towards energy conservation. LEACH using ABC revealed much better results than LEACH on its own. This points to one possible optimization technique that limits dead nodes and increases overall residual energy usage and the network lifetime. Many scenarios are simulated to validate the improvement of the WSN performances.