Motivation of young learners towards learning English in Turkish state schools
Türkiye'deki devlet okullarında çocukların İngilizce öğrenmeye karşı güdülenmesi
- Tez No: 517140
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN KIRKGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Güdülenme, çocuklar, tutum, öğrenme ortamı, araçsallık, Motivation, young learners, attitudes, learning environment, instrumentality
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 287
Özet
İngilizce öğrenmeye yönelik güdülenme dil öğrenmede önemli bir faktör olarak kabul edilir. Bu çalışmada, ilköğretim okullarındaki öğrencilerin İngilizce öğrenmeye ilk başladıkları dördüncü sınıftan sekizinci sınıfa kadar devam eden beş yıllık süreçteki, güdülenmeleri üzerine çalışmayı amaçladık. Güdülenme ölçeğine, 2011-2012 eğitim öğretim yılında, ilköğretim okullarında İngilizce eğitimi gören 500 katılımcı katkıda bulunmuştur. Bu çalışmanın amacı doğrultusunda hazırlanan ölçek katılımcılara dağıtılmış ve bulguları desteklemek için görüşmeler yapılmıştır. Bu çalışmada, nitel ve nicel araştırmaları birleştiren karma bir yöntem kullanılmıştır. Veriler, bu çalışma için geliştirilen bir güdülenme ölçeği ile toplanmış ve nicel olarak analiz edilmiştir; ayrıca, bulguları desteklemek için açık uçlu sorular ve görüşmeler uygulanıp, nitel olarak analiz edilmiştir. Toplanan veriler SPSS 17.0 istatistik paket programı ile analiz edilmiş, frekans, yüzde, standart değişkenlik, t-testi ve tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır. Araştırmanın bulguları, Türkiye'deki devlet ilköğretim öğrencilerinin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenmeye yönelik güdülenme konusunda genel olarak olumlu görüşlere sahip olduğunu ve tutum, öğrenme ortamı, araçsallık faktörleri açısından yüksek güdülenmeye sahip olduklarını ortaya koymuştur. Öğrencilerin İngilizce öğrenmeye yönelik güdülenmeleri sınıflara ve cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermiştir ve kız öğrencilerin daha yüksek güdülenme düzeyine sahip olduğu görülmüştür. İlköğretim öğrencilerinin güdülenmelerini etkileyen faktörler arasında en önemlileri öğretmen tutumları, DynEd programı, İngilizce dersinin zorluğu, arkadaşlar ve ders kitabıdır. Bu çalışma, genç öğrencilerin öğretmenler ve öğrenme ortamı (sınıf) üzerindeki bağımlılığını doğrulamıştır. Öğrencilerin büyük çoğunluğu dışsal olarak motive olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Motivation towards learning English has been considered as an important factor in language learning. In this study, we aim to study motivation of the students from grades fourth to eighth at state schools when they first start to learn English and continue for five years. 500 participants studying English at state schools contributed to the motivation scale in Academic Year 2011-2012. The design of the present study is a mixed method design, which combines and associates both qualitative and quantitative designs. The data were collected through a motivation scale developed for this study by the researcher which was analyzed quantitatively; also, open-ended questions and interviews were used to support the findings which were analyzed qualitatively. The data collected through the motivation scale was analyzed by SPSS 17.0 statistical package program, and frequency, percentage, standard variation, t-test, one-way variance analysis were used. The findings of the study revealed that overall state school students in Turkey had positive perspectives on motivation towards learning English as a foreign language and they had high motivation level in terms of three factors, that is, attitudes, learning environment and instrumentality. Students' motivation towards learning English significantly differed across grades and there was a significant gender difference in that female students had higher motivation level. The factors that influenced state school students' motivation mostly were teacher attitudes, DynEd program, the difficulty of English lessons, friends, and the course book. This study confirmed the dependency of young learners on teachers and learning environment (classroom). The vast majority of the students were highly motivated extrinsically.