İnvaziv meme karsinomlarında immünhistokimyasal pd1, pdl1 ve pdl2 ekspresyonlarının araştırılması
The investigation of the immunohistochemical pd1, pdl1 and pdl2 expression in invasive breast carcinoma
- Tez No: 517151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL KÜRŞAT BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: İmmünhistokimya, PD1, PDL1, PDL2, invaziv meme karsinomu, Immunohistochemistry, PD1, PDL1, PDL2, invasive breast carcinoma
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
İnvaziv meme karsinomlarında immünhistokimyasal PD1, PDL1 ve PDL2 ekspresyonlarının araştırılması Son yıllarda meme kanseri insidansının artması, yeni tanı ve tedavi yöntemleri geliştirmek amacı ile yoğun çalışmalar yapılmasına neden olmuştur. Son on yılda kanser immünoterapisi alanında büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Programlanmış hücre ölümü 1 (PD1) yolağının ve inhibitörlerinin keşfedilmesi immünoterapi için ümit vaad etmektedir. PD1'in 2 adet ligandı vardır:“Programlanmış hücre ölümü ligandı 1 ve 2”(PDL1, PDL2). Çalışmamızda invaziv meme karsinomlarında immünhistokimyasal PD1, PDL1 ve PDL2 ekspresyonlarını ve bu belirteçlerin klinikopatolojik özellikler ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Çalışma grubumuz 171 invaziv meme karsinomundan oluşturulmuştur. Olgulara ait uygun parafin bloklardan doku mikroarray blokları oluşturularak, alınan kesitlerde immünhistokimyasal PD1, PDL1 ve PDL2 ekspresyonları değerlendirilmiştir. Ek olarak invaziv alanlarda tümörü infiltre eden lenfositlerin (TIL) varlığı ve TIL ile klinikopatolojik özelliklerin ilişkisi de araştırılmıştır. İmmünhistokimyasal PD1 ve PDL1 ekspresyonları bazal benzeri fenotipe sahip tümörlerde, immünhistokimyasal PDL2 ekspresyonu ise luminal alttiplerde anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. İmmünhistokimyasal PD1 ve PDL1 ekspresyonları yüksek histolojik derece ve yüksek Ki-67 indeksi ile ilişkiliyken, immünhistokimyasal PDL2 ekspresyonu östrojen ve progesteron reseptör (PR) pozitifliği ile ilişkili bulunmuştur. Ayrıca lenfovasküler invazyon varlığı ve aksiller metastaz varlığı ile immünhistokimyasal PD1 ekspresyonu arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ek olarak yüksek histolojik derece ve PR negatifliği ile TIL varlığı arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak TIL varlığı, immünhistokimyasal PD1 ve PDL1 ekspresyonları kötü prognostik özellikler ve bazal benzeri fenotip ile ilişkiliyken, immünhistokimyasal PDL2 ekspresyonu luminal fenotip ve iyi prognostik özellikler ile ilişkili bulunmuştur. Özellikle bazal benzeri fenotipe sahip triple negatif invaziv meme karsinomlarında PD1 / PDL1 yolağının inhibisyonunun hedefe yönelik bir immünoterapi seçeneği olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The investigation of the immunohistochemical PD1, PDL1 and PDL2 expression in invasive breast carcinoma Increased incidence of breast cancer has led to intensive studies with the aim of developing new diagnostic and therapeutic methods. Significant progress has been made in the area of cancer immunotherapy over the last decade. The discovery of the programmed cell death 1 (PD1) pathway and its inhibitors is promising for immunotherapy. PD1 has 2 ligands;“Programmed cell death ligand 1 and 2”(PDL1, PDL2). We aimed to investigate the immunohistochemical expression of PD1, PDL1 and PDL2 in invasive breast carcinomas and the relationship between these markers and clinicopathologic features. Our study group consisted of 171 invasive breast carcinomas. Tissue microarray blocks were generated from appropriate paraffin blocks of the cases and immunohistochemical PD1, PDL1 and PDL2 expressions were evaluated in the sections obtained. The presence of tumor-infiltrating lymphocytes (TIL) and the relationship between TIL and clinicopathological features were also investigated. PD1 and PDL1 expressions were associated with basal-like phenotype, while the PDL2 expression was significantly higher in luminal subtypes. PD1 and PDL1 expressions were associated with high histological grade and high Ki-67 index, while PDL2 expression was associated with estrogen and progesterone receptor (PR) positivity. There was a significant association between lymphovascular invasion, axillary metastasis and PD1 expression. In conclusion, while PD1 and PDL1 expressions are associated with poor prognostic features and basal-like phenotype, PDL2 expression is associated with luminal phenotype and good prognostic features. We contemplate that inhibition of the PD1 / PDL1 pathway in triple negative breast carcinomas with basal-like phenotype, may be a targeted immunotherapy option.