Yoksulluk ve yoksulluğu azaltma yöntemleri: Az gelişmiş ülkeler üzerine bir araştırma
Poverty and poverty reduction methods: A research on less developed countries
- Tez No: 517156
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN MAHİR FİSUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Az Gelişmiş Ülkelerde Yoksulluk, Yoksullukla Mücadele Politikaları, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Milenyum Kalkınma Hedefleri, Poverty, Poverty in Less Developed Countries, Poverty Reduction Methods, World Bank, United Nations Development Program, Millennium Development Goals
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Günümüzde insanlığın yüzleşmek zorunda kaldığı ve küresel boyutlarda hissedilen en önemli sorunlarının başında yoksulluk gelmektedir. Bugün, dünyada yaklaşık sekizyüz otuzaltı milyon insan yaşamlarını günlük 1.25 $'ın altında bir gelirle sürdürmeye çalışmaktadırlar. Yoksulluk elbette ki sadece gelir ile ifade edilmez. Bunun yanı sıra, sağlık, eğitim, altyapı gibi kriterler de yoksulluğu belirlemekte ve tanımlamakta kullanılmaktadır. Yoksulluğun birden fazla tanımı vardır. Dünya Bankası yoksulluğu, kırılganlık, savunmasızlık, söz hakkı olmama, güçsüzlük şeklinde tanımlarken, ünlü İktisatçı Amartya Sen ise, fırsatlar, seçenekler ve yapabilirliklerden yoksunluk olarak ifade etmiştir. Yoksulluğun tanımı kadar yoksullukla mücadele yöntemleri de üzerinde önemle durulması gereken bir konudur. Bu anlamda küresel yoksulluğu azaltmayı ilke edinmiş kuruluşların başında Dünya Bankası (WB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) gelmektedir. Bu tez çalışmasında Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının uyguladığı yoksulluğu azaltma yöntemleri, politikaları ve yardımları yine bu kuruluşların yayınladığı yoksulluk konulu raporlar ve veriler eşliğinde incelenmiştir. İncelenen bu rapor ve veriler ışığında yoksullukla mücadele politikalarında yaşanan değişimler değerlendirilmiş ve uygulanan yardım ve yöntemlerin özellikle az gelişmiş ülkelerdeki yoksulluğu ne ölçüde etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca, az gelişmiş ülkelerin gelir, gıda, sağlık, eğitim kategorilerindeki yoksulluk verilerine yer verilmiş ve Milenyum Kalkınma Hedeflerini başarma performansları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, poverty is at the head of the most important problems that humanity has to confront and which are felt in global dimensions. Today, around eighty-thirty million people around the world are trying to maintain their lives with an income below $ 1.25 a day. Poverty is, of course, not simply represented by income. In addition, criteria such as health, education and infrastructure are used to identify and define poverty. Poverty has more than one definition. The World Bank defines poverty as fragility, vulnerability, lack of right, lack of power, while famous economist Amartya Sen has expressed the lack of opportunities, options and feasibility. Poverty reduction methods as well as the definition of poverty need to be emphasized. In this sense, the World Bank (WB) and the United Nations Development Program (UNDP) are the leading institutions that have adopted the principle of reducing global poverty. In this thesis, methods of poverty reduction, policies and supports implemented by the World Bank and the United Nations Development Program have been examined in the context of poverty reports and data published by these organizations. This report and the changes in poverty reduction policies in the light of the data were evaluated and it was researched how the aid and methods applied affected the poverty in Less Developed Countries in particular. In addition, poverty data from the categories of income, food, health, education in Less Developed Countries were given, and performances of achieving the Millennium Development Goals are examined.
Benzer Tezler
- Assessment of urbanization history of Addis Ababa city, Ethiopia
Addıs Ababa cıty, Ethıopıa'nın kentleşme tarihinin değerlendirilmesi
ABDURAHMAN HUSSEN YIMER
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Şehircilik ve Bölge PlanlamaMersin ÜniversitesiŞehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ALİ CENAP YOLOĞLU
- Türkiye ve dünyada çalışan yoksulluğu
Working poverty in Turkiye and the world
NURGÜL EVCİM
Doktora
Türkçe
2023
EkonometriPamukkale Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUHAMMET ENSAR YEŞİLYURT
- The use of integrated geophysical methods for groundwater exploration in ghana
Gana bölgesinde yeraltı suyu araştırmaları için entegre jeofizik yöntemlerin kullanılması
HAFİZ MOHAMMED NAZİFİ
Yüksek Lisans
İngilizce
2015
Jeofizik MühendisliğiSakarya ÜniversitesiJeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Prof. Dr. LEVENT GÜLEN
- Kadın yoksulluğunun sosyo-ekonomik önemi: Türkiye- Avrupa Birliği karşılaştırması
Socio-economic importance of the women poverty: Comparison between Turkey and European Union
MELTEM BAYİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2018
EkonomiBilecik Şeyh Edebali Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MEVLÜDİYE ŞİMŞEK