İşletme ve muhasebe bölümü öğrencilerinin girişimcilik ve inovasyon becerilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi: Türkiye ve Irak örneği
Business and accounting department student of the comparative study of entrepreneurship and innovation skills: The case of Turkey and Iraq
- Tez No: 517157
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER TUNGA ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebecilik, Girişimcilik, İnovasyon, Cinsiyet, Yaş, Accounting Services, Entrepreneurship, Innovation Skills, Gender, Age
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada Türkiye ve Irak'ta işletme ve muhasebe bölümü öğrencilerinin girişimcilik ve inovasyon becerilerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amacla her iki ülkeden katılımcıların uyruk, cinsiyet, yaş ve muhasebecilik mesleğini isteme değişkenlerine göre girişimcilik ve inovasyon becerileri karşılaştırılmıştır. Çalışma, ilişkisel araştırma modellerinden biri olan nedensel karşılaştırma modeli temel alınarak gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın çalışma grubunu Türkiye ve Irak'ta 4 yıllık fakültelerde öğrenim gören, 370 işletme ve muhasebe bölümü öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmanın genel amacı doğrultusunda katılımcıların algıladıkları girişimcilik becerilerini belirlemek için Sünbül ve Yılmaz (2009) tarafından geliştirilen 'Üniversite Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği' ve inovasyon becerilerine yönelik algılarını belirlemek için Hurt, Joseph ve Cook (1977) tarafından geliştirilen ve Sarıoğlu (2014) tarafından Türkçe 'ye uyarlanan 'Bireysel Yenilikçilik Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre Türk katılımcıların girişimcilik ve yenilikçilik algıları çok yüksek, Iraklı öğrencilerin girişimcilik algıları ise yüksek düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Girişimcilik gerekse de yenilikçilik ölçeklerinden elde edilen puanların öğrencilerin uyruklarına göre anlamlı bir farklılık gösterdiği görülmüştür. Türk işletme ve muhasebe bölümü öğrencilerinin girişimcilik ve yenilikçilik (inovasyon) algılarının Iraklı hemcinslerinden anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Girişimcilik ölçeğinden elde edilen puanların hem Türk hem de Iraklı öğrencilerin cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermiştir. Her iki uyrukta da Türk ve Iraklı erkek işletme ve muhasebe bölümü öğrencilerinin girişimcilik algılarının, kız öğrencilerin girişimcilik algılarından anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan bireysel yenilikçilik ölçeğinden elde edilen puanlarda Iraklı öğrencilerin cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık bulunamazken, Türkiye örnekleminde erkek işletme ve muhasebe bölümü öğrencilerinin inovasyon algılarının kızlara kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın diğer bulgusu ise Iraklı öğrencilerin girişimcilikleri yaşlarına göre farklılık göstermezken Türk öğrencilerin yaşlarına göre anlamlı bir farklılık söz konusudur. Diğer taraftan her iki ülke örnekleminde de bireysel yenilikçilik (İnovasyon) puanları ile yaş grubu arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmanın son bulgusu ise hem Türk hem de Iraklı öğrencilerin girişimcilik ve inovasyon düzeylerinin aylık gelirlerine ve yaşadıkları yerleşim yerlerine göre anlamlı farklılık göstermesidir. Her iki ülkede de araştırma örnekleminin gelir durumu arttıkça inovasyon ve girişimcilik düzeyi artmaktadır. Benzer şekilde büyükşehir ve şehirlerde yaşamlarını geçiren katılımcıların taşrada ikamet eden akranlarından daha yüksek inovasyon ve girişimcilik düzeylerine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to examine students' enterpreneurship and innovation skills comparatively that are studying in management and accountancy fields. In order to examine this the following variables are taken into consideration: nationality, gender, age and reasons for studying accountancy. The study was based on a causal comparison model, one of the relational research models. The working group of the research consist of 370 graduates who studied business administration in the 4-year colleges in Turkey and Iraq and who want to be accountants and financial advisors. In the direction of purpose of the research in order to determine the entrepreneurship skills perceived by the participants“Entrepreneurship Scale for University Students”developed by Sünbül and Yılmaz (2009) and in order to determine their perceptions for their innovation skills“Individual Innovation Scale”developed by Hurt, Joseph and Cook (1977) and adapted into Turkish by Sarıoğlu (2014) was used. According to research findings Turkish entrepreneurship and innovation perceptions are very high. According to research findings, it was understood that the perceptions of entrepreneurship and innovativeness of Turkish participants were very high while the perceptions of entrepreneurship of Iraqi students were high. Entrepreneurship, as well as the scores obtained from the innovation scales, were found to differ significantly according to the students' nationality. It was determined that the perceptions of entrepreneurship and innovation of Turkish business administration students were significantly higher than those of Iraqis. The scores of entrepreneurship scale showed a significant difference according to the genders of both Turkish and Iraqi students. In both countries, it was determined that the perceptions of entrepreneurship of Turkish and Iraqi male business administration students were significantly higher than female entrepreneurship perceptions. On the other hand, although in the scores obtained from individual innovativeness scale there is no significant differences in Iraqi students by gender, it was detemied that the innovation perception of the business administarion male students are higher than girls. The last finding of the study is that there is a meaningful difference according to the age of Turkish students while the entrepreneurship of Iraqi students does not differ according to their ages. On the other hand, there was no significant relationship between individual innovation (Innovation) scores and age group in the sample of both countries.