Okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin bilimsel alan gezisi yapmaya ilişkin öz-yeterliklerinin ve yaparken yaşadıkları zorluklar hakkında görüşlerinin incelenmesi
Investigation of preschool and classroom teachers' views about application of challenging experiences and self efficacy during scientific field trips
  1. Tez No: 517181
  2. Yazar: GÖZDE UZBİLİR ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SAİD TORTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel alan gezisi, nitel araştırma, nicel araştırma, öz-yeterlik düzeyi, Scientific field trips, qualitative research methods, quantitative research methods, self-efficacy level
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bilimsel alan gezisi; drama, oyun, proje tabanlı öğrenme, gösterip yaptırma gibi önemli eğitimsel stratejilerden bir tanesidir. Hızla gelişen bilgi dünyasında öğrencinin bilgiyi birincil elden deneyimleyerek öğrenmesi kalıcı öğrenmenin gerçekleşebilmesi için önemli bir fırsat oluşturmaktadır. Yapılan bu çalışmada okul öncesi ve sınıf öğretmenlerinin alan gezisi yapmaya ilişkin öz-yeterlikleri ve yaparken yaşadıkları zorluklar hakkında görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma nitel ve nicel araştırma metodları kullanılarak bütüncül bir yaklaşım sergilenmiştir. Araştırma örneklemi olarak İstanbul İlinde görev yapan okul öncesi ve ilkokul öğretmenleri seçilmiştir. Araştırma sonucunda okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerinin yaş, kıdem, mezun olunan okul gibi çeşitli parametrelere bağlı olarak öz-yeterlik düzeyleri belirlenmiştir. Öz yeterlilik düzeyler hesaplanırken t-testi ve ANOVA analizleri kullanılmıştır. Yapılan t- testi analizlerinde cinsiyet, branş bazlı ve okul türü kıyaslamaları gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre cinsiyet ve branş bazlı olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir. Buna karşın, okul türü bazlı kıyaslamalarda anlamlı bir farklılık elde edilmiştir. ANOVA metodu kullanılarak gerçekleştirilen analizlerde yaş, kıdem ve okul tipine göre öz yeterlilik düzeyleri değerlendirilmiştir. ANOVA sonuçlarına göre öz yeterlilik düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmaya katılan öğretmenler tarafından bilimsel alan gezisinin, etkili öğrenme, deneyimleyerek öğrenme, yerinde öğrenme ve yaratıcılık geliştirme konularında olan faydaları ön plana çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda bilimsel alan gezisi yapmaya ilişkin motivasyonlarını ise öğrenciye deneyimleme fırsatı sunma, yerinde öğrenme fırsatı sunma, sosyal çevreye uyum sağlama fırsatı, pozitif yönlendirme ve etkili öğrenme ana başlıkları ile ifade etmişlerdir. Son olarak bilimsel alan gezisi yapmaya ilişkin yaşadıkları zorluklar ile ilgili olarak, öğrenci kontrolü, ulaşım zorluğu gezi planlama ve dikkat süresi gibi konular üzerinde durmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Scientific field trips are one of the important educational strategies like drama, game, project based learning and role-play. Developing information technology provides important benefıts for first hand experiences for permanent learning activity. In this study; examining of preschool and classroom teachers' views about application of challenging experiences and self-efficacy during scientific field trips are targeted. Qualitative and quantitative research methods are used to obtain results accurately. Sampling region is selected as preschool and classroom teachers who are working in the borders of Istanbul city. As a result of study, self-efficacy levels are obtained depends on age, experience level, graduate level. The scores of self-efficacy were calculated by using t- test and ANOVA. Teachers' perceived self-efficacy was compared based on teacher gender, whether school is preschool or primary school. According to the results of the analyses, it was found no difference based on gender and based on whether it is preschool or primary school. It was found a significant difference in perceived self-efficacy levels based on school type whether it is state school or private school. Teachers' perceived self-efficacy levels are analyzed based on age, experience level and type of school by using ANOVA. It was found no difference in self-efficacy levels according to these factors. In addition, teachers' reported difficulties during scientific field trips were obtained by using qualitative method. According to the result of qualitative analysis, it was found that the benefits of scientific field trips are effective learning, experiential learning, learning in the field, and development of creativity. According to the qualitative analyses, teachers' reported motivation reasons for scientific field trips are providing students experience, learning the environment, providing to the students opportunity to adopt to the environment, positive guidance, and effective learning. In addition, teachers reported that there are some difficulties based on transportation, planning trips and students' attention span.