Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerin öz-etkililik ve ölüm kaygısı düzeyleri
Self-efficacy and death anxiety levels of patients with chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 517193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZAN KILIÇ AKÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Öz etkililik, Ölüm kaygısı, Hemşirelik, COPD, Self-efficacy, Death anxiety, Nursing
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerin öz-etkililik ve ölüm kaygısı düzeylerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma Yozgat Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisinde Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı tanısı ile yatan ve Göğüs Hastalıkları polikliniğine ayaktan başvuran 170 KOAH hastası ile tamamlanmıştır. Kurum izni ve etik kurul izni alınmıştır. Araştırmanın verileri hasta tanıtım formu, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı öz-etkililik ölçeği ve ölüm kaygısı ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Shapiro-Wilk testi, t testi, One-Way Anova ve Pearson Korolasyon analizleri kullanılmıştır. Çalışmada Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerin öz-etkililik ölçeği puan ortalamaları 2.16±0.81, ölüm kaygısı ölçeği puan ortalamaları ise 7.75±3.03 olarak tespit edilmiştir. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerin öz-etkililik ve ölüm kaygısı puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç olarak Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerin öz-etkililik düzeylerinin düşük ve ölüm kaygısı düzeylerinin orta düzeyde olduğu ve puan ortalamaları arasında istatistiksel bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı olan bireylerde öz-etkililik ve ölüm kaygısı düzeylerinin değerlendirilmesi ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yönetimi için ise planlı eğitimler verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive study to determine the levels of self-efficacy and death anxiety of individuals with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. The study was completed with 170 patients who were hospitalized in Yozgat State Hospital Chest Diseases Service with Chronic Obstructive Pulmonary Disease diagnosis and outpatients who visited to the Chest Diseases Polyclinic. Permissions from the institution and the ethics committee were obtained.Data of the study was collected by face-to-face interview technique using patient information form, the Chronic Obstructive Pulmonary Disease self-efficacy scale and the death anxiety scale. Kolmogrov-Smirnov test, Shapiro-Wilk test, t test, One Way Anova and Pearson Correlation analyzes were used in the evaluation of the data. The mean self-efficacy scale score of the patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease in the study was found to be 2.16 ± 0.81. The meandeath anxiety scale score of the individuals was 7.75 ± 3.03. There was no statistically significant relationship between self-efficacy and death anxiety scores of individuals with Chronic Obstructive Pulmonary Disease. As a result, it was determined that the self-efficacy levels of Chronic Obstructive Pulmonary Disease patients were low and their anxiety levels were moderate and there was nostatistically significant relationship between the mean scores. It is suggested that the levels of self efficacy and death anxiety of Chronic Obstructive Pulmonary Disease patients be evaluated and planned training should be provided for the management.