Öğretmen ve öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions of the pre-service and on-duty teachers towards renewable energy sources
- Tez No: 517245
- Danışmanlar: PROF. DR. RUHİ KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji kaynakları, görüş anketi, Renewable energy sources, opinion questionnaire
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde petrole dayalı fosil yakıtlar çok fazla kullanılmakta ve çevreyi kirletmektedir. Bunun sonucu dünyanın ikliminde ciddi değişiklikler meydana gelmekte ve yaşamı etkilemektedir. Aynı zamanda fosil yakıtların yakın gelecekte tükenecek olması, bilim insanlarını yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Bu araştırmada öğretmen ve öğretmen adaylarının yenilenebilir enerji kaynakları hakkındaki görüşlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemi uygunluk örneklemidir. Çalışmaya 2017-2018 eğitim öğretim yılında Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümünde okuyan 54, İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünde okuyan 51 öğretmen adayı ve Mersin ili Toroslar ilçesinde MEB'e bağlı okullarda görev yapan 42 Fen Bilimleri, 32 Matematik öğretmeni olmak üzere 179 birey katılmıştır. Araştırmada veriler anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmada veri toplama amacıyla 'Yenilenebilir Enerji Kaynakları Görüş Anketi' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 23 programı ile yapılmıştır. Verilerin analizinde öğrencilerin her bir anket maddesi için verdikleri cevapların cinsiyete ve bölümlere göre yüzde ve frekans dağılımları hesaplanmış ve tablolaştırılmıştır. Ayrıca anket maddelerinin her biri için cinsiyet ve bölüm değişkenlerine göre verdikleri cevapların dağılımları arasında istatistiksel olarak farklılık olup olmadığını belirlemek amacıyla X2 (Ki-kare) testi analizi yapılmıştır. Analizler sonucunda anket maddelerinin çoğunluğunda katılımcıların yenilenebilir enerji kaynakları ve kullanımları hakkında olumlu görüşlere sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu konuların ders kitaplarında daha fazla yer alması ve öğretmenlerin daha aktif rol üslenmesi gerektiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, petroleum-based fossil fuels are used too much and pollute the environment. This makes serious changes in the climate of the world and it affects life. At the same time, the fact that fossil fuels will be consumed in the near future has led scientists to renewable energy sources. The purpose of this research is to obtain the opinions of the pri-service and on-duty teachers towards renewable energy sources. The first sample is consisted of 54 Science Deparment and 51 Mathematics deparment pri-service teachers in the Education Faculty of Mersin Universty. The second sample is consisted of 42 Science, 32 Mathematics on-duty teachers working at Ministry of National Education Schools. There were 179 participiants in total. Survey method was used in this research. The data were collected by Renewable Energy Sources Opinion Questionnaire. Analysis of the obtained data was done with SPSS 23 program. In the analysis of the data, the percentages and frequency distributions of the answers given by the students for each item of the questionnaire were calculated and tabulated according to the gender and the department. In addition, X2 (Chi-square) test analysis was conducted to determine whether there is a statistical difference between the distributions of responses given by gender and departmental variables for each item. As a result of the analyzes, it was determined that the majority of the participants had positive views on renewable energy sources and their use. It has come to the conclusion that these topics should take place more in course books and that teachers should take a more active role.