Arap dilinde taaccub üslubu ve Kur'an-ı Kerim'de örnek kullanımı
Taaccup style in Arabic languages and its sample usage in Qur'an
  1. Tez No: 517364
  2. Yazar: MEHMET CANDAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili, Taaccub, Kur'an'ı Kerim, Mecaz, Kıyasi, Semai
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Arap Dilinde Taaccub Üslubu ve Kuran'ı Kerimde Örnek Kullanımı isimli bu tez, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne Yüksek Lisans Tezi olarak sunulmuş olup, bir giriş, iki ana bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümün ilk kısmında tezin konusu, yöntemi ve kullanılan kaynaklar belirtilmiş olup ikinci kısmında ise Taaccübün lügat ve terim manaları belirtilmiş ve taaccub ile ilgili yapılan tanımlara yer verilmiştir. Birinci bölümün birinci kısmında, taaccub ifade eden kıyasi kalıplar ele alınıp, sarf ve nahiv ilimleri bağlamında incelenmiştir. İkinci kısımda ise taaccub ifade eden semai kalıplar ele alınmış, bu kalıplar gerek hakiki manaları gerekse mecazi manaları açısından izah edilmiştir. İkinci bölümde ise, Kuran'ı Kerimde kullanılan taaccüp ifadeleri incelenmiş ve müfessirlerin bu ayetler hakkındaki görüşlerine yer verilmiştir. Tez bir sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The thesis that is named Taaccup Style In Arabic Languages and Its Sample Usage In Qur'an is offered to Erciyes University Social Sciences Institution as a post graduate thesis and it consists an opening, two main sections and a conclusion. The topic of the thesis, methods and used resources are included in the first part of the opening. There are term and dictionary meanings of taaccup style and definitions that are about taaccup in the second part of the opening. Regular patterns that refers to taaccup are discussed and analyzed in terms of syntax and phonetics in the first part of the first main section. Irregular patterns that refers taaccup are discussed and these patterns are defined in terms of their real and metaphorical meanings in the second part of the first main section. Taaccup samples that are used in Qur'an are analyzed and opinions of Qur'an interpreters that are about the verses are included in the second main section. Thesis ends up with a conclusion and bibliography.