Sivil toplum kuruluşları yöneticilerinin liderlik davranışları ve üyeleri tarafından liderlik davranışlarının algılanmalarının incelenmesi: Doğu Akdeniz sivil toplum platformu (DASP) örneği
Examining of leadership behaviors of civil society organization leaders and how these behaviors are perceived by members of the association: East Mediterranean civil society platform (DASP) sample
  1. Tez No: 517363
  2. Yazar: BERRİN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRSEL AYBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, lider, liderlik, sivil toplum kuruluşu, platform, Management, leader, leadership, non governmental organizations, platform
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmanın genel amacı; sivil toplum kuruluşları (STK) başkanlarının liderlik kavramından ne anladıklarını, bu kavrama uyan davranışlarının ve bu davranışlarının dernek üyeleri tarafından nasıl algılandığı, bu davranışların çeşitli bağımsız değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek; aynı zamanda STK başkanlarının liderlik davranışlarının algılanmasında dernek üyeleri arasında anlamlı bir fark olup olmadığını da tespit etmektir. Araştırmanın evreni sivil toplum kuruluşlarıdır. STK'ların anketteki sorulara ilişkin görüşlerini uygulayıp uygulamadığını belirlemek amacıyla çalışma evreni içerisinden de oransız eleman örnekleme yoluyla (yansızlık kuralı ile) belli bir örneklem grubu seçilmiştir. Araştırmada Adana'da bulunan 2380 sivil toplum kuruluşlarına bu çalışma için ulaşmak mümkün olamayacağından 87 üyesi bulunan Doğu Akdeniz Sivil Toplum Platformu'na (DASP) üye 30 STK kuruluşunda görev yapan 55 üye ve 47 başkan olmak üzere toplam 102 kişiye ulaşılarak anket uygulanmıştır. Uygulanan anket üye ve başkanların liderlik davranışına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla beşli Likert tipindedir. Verilerin analizinde SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; başkan ve üyelerin anlayış gösterme ve yapıyı kurma boyutları arasında cinsiyete, medeni duruma, eğitim durumuna, çalışma yılına ve görev değişkenine göre anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this study is to highlight what NGO (Non-Governmental Organisation) leaders understand from the concept of leadership, how they perceive this concept and how these behaviors are perceived by members of the Association. Additionally, how these behaviors differ according to various independent variables; it is also to determine whether there is a meaningful difference between members of the Association in perceiving leadership behaviors of NGO presidents. The universe of this research is civil society organizations. In order to determine whether NGOs have implemented their views on the questions in the questionnaire, a certain sample group was selected through disproportionate element sampling (with neutrality rule) in the study universe. Since it is not possible in the study to reach 2380 non-governmental organizations in Adana for this work, this questionnaire was applied to 55 members and 47 Presidents who worked in the 30 NGOs in total to 102 members of Eastern Mediterranean Civil Society Platform (DASP) which had 87 members.Applied scale type is quintile Likert to determine the views of members and presidents on leadership behavior. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) package program was used in the analysis of the data. According to research findings indulgence and building up dimensions between the Chairman and members, there were no significant task variable differences according to sex, marital status, educational status, working year.