Prediyabetik hastalarda, ürik asit ve bilirubin düzeyinin diyabet gelişimine etkisi
  1. Tez No: 517379
  2. Yazar: ALPER ALAY
  3. Danışmanlar: UZMAN NİSBET YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prediyabet, Tip 2 diyabet gelişimi, Oksidatif stres, Ürik asit, Bilirubin, Prediabetes, Type 2 diabetes development, Oxidative stress, Uric acid, Bilirubin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Diabetes mellitus, pankreastan insülin salgılanmasının tam veya kısmı eksikliğine, insülin direnci ya da insülin molekülündeki yapısal bozukluklara bağlı, kan şekeri yüksekliği ile seyreden; karbonhidrat, lipit ve protein metabolizmasında bozukluk oluşturan ve çeşitli komplikasyonlara neden olabilen bir sendrom olarak karşımıza çıkmaktadır. Diyabetes mellitusun, neden olduğu komplikasyonlar ve tedavi maliyetleri göz önüne alındığında, hastalığın önlenmesi ya da erken tanı ve tedavisi önem arz etmektedir. Bu açıdan diyabet gelişmeden henüz prediyabetik dönemde, hastaların tespiti ve bu dönemde diyabete yatkınlık oluşturan nedenlerin belirlenmesi önemlidir. Diyabete yatkınlık oluşturan bilinen bazı nedenler dışında son dönemde oksidatif stresin de tip2 diyabetes mellitus gelişiminde risk faktörü olabileceği belirtilmiştir. Biz de bu çalışmada oksidatif strese neden olduğu bir çok çalışmada gösterilen ürik asit ve bilirubinin prediyabetik hastalarda tip2 diyabetes mellitus gelişiminde rolü olup olmadığını incelemeyi amaçladık. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma hastanesi polikliniklerine başvurmuş toplam 93 hasta çalışmaya alınmış olup, hastaların başvurdukları dönemde prediyabetik oldukları OGGT sonucu ile saptanmıştır. 2012 ve 2016 yılları arasında hastanemize başvuran ve prediyabetik olduğu OGTT ile saptanıp; hem serum ürik asit hem de total bilirubin düzeyleri ölçülen hastalar, 1 ile 5 yıl sonra hastanemize tekrar başvurmuş ve AKŞ ile beraber hem serum ürik asit hem de total bilirubin düzeyleri ikinci gelişinde de ölçülmüş ise çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri ve ilk izleme ait HbA1c düzeyi, ürik asit düzeyi, total bilirubin düzeyi ve direkt bilirubin düzeyi, son izleme ait HbA1c düzeyi, ürik asit düzeyi, total bilirubin düzeyi ve direkt bilirubin düzeyi DM gelişmesinde anlamlı risk faktörleri olmadığı saptandı. İlk izlem ile son izlem arasında HgA1C düzeyindeki değişim, ürik asit düzeyindeki değişim, total bilirubin düzeyindeki değişim ve direkt bilirubin düzeyindeki değişim DM gelişimi ile ilişki göstermedi. Sonuç olarak prediyabetik hastaların 1 – 5 yıllık takibinde ürik asit ve bilirübinin diyabet gelişimine etkisi olmadığını saptadık ve bu alanda daha net bir veri sunmak için hasta sayısının fazla olduğu, yeterli takip süresinin olduğu randomize kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Alay, A. The Effect of Uric Acid and Bilirubin Levels on the Development of Diabetes in Prediabetic Patients. UHS Ankara Numune Health Research and Application Center Department of Internal Medicine, MD thesis, Ankara, 2018. Diabetes mellitus, is a syndrome characterized by high blood sugar levels and is associated with complete or partial deficiency of insulin release from pancreas or with structural impairment in insulin molecule and which leads to disturbance of lipid and protein metabolism and varius complications. Considering the complications and treatment costs of Diabetes mellitus, prevention or early diagnosis and treatment of disease is of great importance. Therefore, detection of patients in prediabetic stage before the development of diabetes and determination of factors predisposing to diabetes in this period is important. In addition to various factors producing susceptibility to Diabetes, recently it has been reported that oxidative stress may also be a risk factor for the development of Type 2 diabates Mellitus The aim of the present study was to investigate whether,uric acid and bilirubin, which have been demonstrated to cause oxidative stress in many studies, play any role in the development of type II Diabetes Mellitus in diabetic patients. Overall 93 patients who have referred to outpatient clinics of Ankara Nümune Hosptal were included in the study and prediabetic status of the patients at their presentation was established with OGTT results. If Patients, who referred to our hospital between 2012-2016 and whose prediabetic status was established with OGTT and serum uric acid and total bilirubin levels were measured, referred to our hospital again within 1 to 5 years l and their FBS (fasting blood sugar) and serum acid and total bilirubin levels were measured again, they were included in the present study. Demographic characteristics of patients, HbA1c level, uric acid level, total bilirubin level and dir3ct bilirubin level at first measurement, and HbAc level, uric acid level,total bilirubin level and direct biliruin level at last measurement, were not found to be significant risk factors in the development of Diabetes. Changes in HbA1c, uric acid, total bilirubin and direct bilirubin levels between first and last measurements did not show any relation with the development of Diabetes. In conclusion, in the 1-5 year follow up of prediabateic paients, it was established that uric acid and bilirubin has no effect on the development of diabetes. To clarify this issue, further randomized controlled studies with larger patient population and longer follow up duration are required.