Artroskopik rotator kılıf tamiri olan bireylerde fasya tekniğinin akut etkilerinin incelenmesi
The investigation of acute effects of fascia technique in patients with arthroscopic rotator cuff repair
  1. Tez No: 517388
  2. Yazar: TUĞÇE ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL DEMİRDEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Artroskopik Rotator Kılıf Tamiri, Eklem Hareket Açıklığı, Fasya Tekniği, Pain, Arthroscopic Rotator Cuff Repair, Joint Range of Motion, Fascia Technique
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Çalışmamız artroskopik rotator kılıf tamiri olan bireylerde uygulanan fasya tekniğinin ağrı, eklem hareket açıklığı, üst ekstremite fonksiyonel düzeyi ve hareket korkusu üzerinde olan akut etkilerini incelemek amacıyla planlandı.Çalışmaya artroskopik rotator kılıf tamiri olan 30 gönüllü birey dahil edildi. Bireyler randomize olarak iki gruba ayrıldı. Klasik fizyoterapi grubuna hotpack, enterferansiyel akım ve egzersiz programı uygulanırken, tedavi grubuna klasik fizyoterapi programına ek olarak fasya tekniği haftada 2 seans olmak üzere 2 hafta süreyle uygulandı. Bireylerin ağrı şiddeti Görsel Analog Skala, eklem hareket açıklığı gonyometre, fonksiyon düzeyi SPADI, hareket korkusu Tampa Kinezyofobi Ölçeği ile tedavi öncesi ve tedavi sonrasında, memnuniyet düzeyleri ise tedavi sonrasında Görsel Analog Skala kullanılarak değerlendirildi. Tedavi öncesi grupların demografik ve klinik özellikleri benzerdi (p>0.05). Tedavi sonrası her iki grubun da ağrı, eklem hareket açıklığı ve üst ekstremite fonksiyonlarında iyileşme görüldü (p0.05). Memnuniyet düzeyi açısından her iki grubun sonuçları benzerdi (p>0.05).Bu çalışma ile artroskopik rotator kılıf tamiri olan bireylerin tedavisinde fasya tekniğinin ağrı, eklem hareket açıklığı ve üst ekstremite fonksiyonelliği üzerine akut olarak etkili olduğu ve artroskopik rotator kılıf cerrahisi sonrasında rehabilitasyon programına dahil edilmesiyle daha başarılı sonuçlar elde edileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Our study was planned to investigate the acute effects of fascia technique on pain, range of motion, upper extremity functional level, and kinesiophobia in individuals with arthroscopic rotator cuff repair.Thirty volunteers with an arthroscopic rotator cuff repair were included to study. The individuals were randomly divided into two groups. While hotpack, interferential current and exercise program were applied to the classical physiotherapy group, the fascia technique was applied to the treatment group in addition to the classical physiotherapy program for 2 weeks with 2 sessions per week. Individuals were assessed for pain severity by using Visual Analog Scale, range of motion by goniometer, functional level by SPADI, kinesiophobia by Tampa Kinesiophobia Scale before and after treatment and satisfaction level by using Visual Analogue Scale after treatment. Demographic and clinical characteristics of the groups were similar (p> 0.05). After treatment both groups showed improvement in pain, range of motion before treatment and upper extremity functions (p 0.05). Both groups were similar in terms of satisfaction level (p> 0.05).In this study, it was concluded that the fascia technique is acutely effective on the pain, joint range of motion and upper extremity functions in the treatment of individuals with arthroscopic rotator cuff repair and more successful results can be obtained by including it in the rehabilitation program after arthroscopic rotator cuff surgery.