Altınpark arkeolojik alanı Hellenistik dönem seramikleri
Hellenistic Period ceramics from Altınpark archaeological area
  1. Tez No: 517389
  2. Yazar: NESLİHAN KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AKIN ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Smyrna, Altınpark, Hellenistik, Seramik, Smyrna, Altınpark, Hellenistic, Ceramic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanlığı denetiminde 2008/2010/2011 ve 2012 yılları kazı sezonlarında çalışmaları gerçekleştirilmiş olan Altınpark Arkeolojik Alanı bugünkü Basmane Mevkii'nde yer almaktadır. Yapılan arkeolojik kazı çalışmalarla Antik Dönem'de sur dışı nekropol alanı içinde kalmaktadır. Smyrna Antik Kenti sur dışı sivil mimari faaliyetlerin İ.S. 1. yüzyılda başladığı göz önüne alındığında Altınpark Kazı Alanı'nda ele geçen Hellenistik Dönem seramik buluntularının varlığı çalışmanın kapsamında değerlendirilmeye çalışılmıştır. Alanda en erken mimari buluntular Roma konut yapılarına ait kalıntılar olup Hellenistik Dönem'e ait herhangi bir mimariye rastlanmamış olması, bu dönem seramik buluntularının tarihlendirilmesinde paralellerinin görüldüğü merkezlerdeki tarihlendirmelerin ve diğer buluntu örneklerinin kriter alınmasını gerekli kılmış bu da bazı örneklerin geniş tarih aralıklarında değerlendirilmelerine neden olmuştur. Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemi'nden günümüze değin kesintisiz yerleşim görmesi nedeniyle kültür katmanları antik dönemden itibaren tahribatına neden olmuştur. Kazı çalışmalarında ele geçen yoğunluğu Roma Dönemine ait seramik buluntuları Osmanlı, Bizans ve Hellenistik Dönem gibi farklı dönem örneklerinden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amacı farklı seviye ve plankarelerde tespit edilen Hellenistik Dönem seramiğinin tipolojik ve kronolojik değerlendirmesini yaparak Smyrna'nın Hellenistik Dönem seramik repertuarı gelişimi hakkında bilgi sahibi olmaktır. Yapılan istatistik sonucu yoğun olarak görülen fakat amorf örneklerden oluşan Hellenistik Dönem Seramik örneklerinden form veren ve dönem özelliği yansıtan parçalar tez kapsamında değerlendirildiğinde İ.Ö. 4. - 3. ve İ.Ö. 3. yüzyıl örnekleri az sayıda görülürken İ.Ö. 3. - 2. yüzyıl buluntularının yoğunlaşmaya başladığı tespit edilmiştir. Dönem içinde en yoğun İ.Ö. 2. ve İ.Ö. 2. - 1. yüzyıl seramikleri görülmüştür. Hellenistik Dönemin seramik form ve tipolojik gelişiminin yansıdığı Altınpark örneklerinde ithal buluntuya rastlanmamış olup geneli yerel taklit örneklerdir. Attika geleneğinin yansımalarından ziyade Hellenistik Dönem'de artan yerel üretimlerin lokal farklılıkları Altınpark Hellenistik Dönem seramik örneklerinde hissedilmektedir. Thymiaterion, unguentarium ve çok az sayıda kandil buluntusu alanın nekropol alanı sınırlarında olduğu ihtimalini desteklerken özellikle Geç Hellenistik Dönem seramiğinin yoğun görülmesi de burada bu döneme ait sivil mimari yapılaşmanın varlığını düşündürmektedir. Bu olasılıkların netlik kazanması, alanda açma yüksekliklerinin fazla ve alanın küçük olması nedeniyle sonlandıran çalışmaların, arkeolojik kazılara uygun ortamın oluşturulması ve devam ettirilmesiyle mümkün olacaktır.
Özet (Çeviri)
Altınpark Archaeological Area excavated by Smyrna Excavations in 2008/2010/2011 and 2012 is in Basmane District. Area is the necropolis area outside the city walls in antiquity. Under the assumption that the civil architecture in Smyrna outside the city walls starting in the 1st century AD, presence of Hellenistic Period pottery has been evaluated within the bounds of different possibilities. Earliest architectural remains in the area belong to Roman Period houses and no earlier, Hellenistic, architecture can be found. In studying the Hellenistic Period pottery this led to parallel examples dating from other find spots being the criterion in dating these finds and being dated to wide ranges. The area, seeing uninterrupted settlement during Roman, Byzantine, Ottoman and Republic Periods led to the cultural layers being destroyed starting in antiquity. Ceramic finds from the excavation belong to different periods of Byzantine, Ottoman, Hellenistic but mostly Roman Period. The aim of this study is to evaluate typologically and chronologically the Hellenistic Period ceramic finds found on different layers and grids and to have an idea about the evolution of the Hellenistic Period ceramics repertoire in Smyrna. Statistics on the Hellenistic Period ceramics, represented in many numbers but mostly amorphous, when the ceramics with evident form are considered there are few examples dated to 4th and 3rd centuries BC. While 3rd and 2nd century examples are more in number, the most represented examples belong to 2nd and 1st century BC. Of the finds in Altınpark there are no imported ceramics, all the finds are local productions. Rather than belonging to Attica tradition, Altınpark Hellenistic Period finds represent more the ever-growing local production. Thymiaterion, unguentarium and few oil lamp finds support the idea that this area is at least on the border of the necropolis. While the presence of many number of Late Hellenistic Period pottery finds make us thin that this area might contain civil architecture during this phase. Creating optimal conditions and resuming the excavations in the area where the previous excavations were stopped because of the depth of digs and the area being small will lead to clarifying the possibilities and solving the problems.