Proteozom inhibitörü bortezomib ve cisplatin'nin 4t1 kanser hücrelerindeki etkileri
Effects of proteasome inhibitor bortezomib and cisplatin on 4t1 cancer cells
  1. Tez No: 517400
  2. Yazar: REYHAN UZUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YERLİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, bortezomib, cisplatin, proteozom, 4T1, % sağkalım, Apoptosis, bortezomib, cisplatin, proteasome, 4T1, % survival
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kanser, kardiyovasküler hastalıklardan sonra ülkemizde en sık rastlanan hastalıktır ve birçok kanser türü için hala tam olarak tedavi bulunamamıştır. Bu nedenle, bu çalışmada 4T1 meme kanseri hücrelerinde bortezomib ve cisplatin ilaçlarının tek başına veya kombine olarak sitotoksik etkilerinin olup-olmadığı incelenmiştir. Çalışmada, 4T1 hücreleri farklı konsantrasyonlardaki (200 µM; 100 µM; 50 µM; 10 µM; 1 µM; 0,5 µM; 0,1 µM veya 0,01 µM) cisplatin ile 24 saat muamele edildiler. Daha sonra MTT testi kullanılarak hücrelerin % sağkalım grafikleri çıkarılarak IC50 değerleri hesaplandı. Bu çalışmaya göre, cisplatinin IC50 değeri 14,2 μM olarak tespit edilmiştir. Ayrıca, bortezomib ve cisplatin kombinasyonunun 4T1 hücrelerindeki etkileri de araştırılmıştır. 4T1 hücrelerinin DMSO (kontrol), 10 nM bortezomib, 50 nM bortezomib, 1 µM cisplatin, 5 µM cisplatin ya da kombinasyonları ile 24 saat muamelesi sonucunda çıkan % sağkalım değerleri kontrol grubu ve diğer gruplar kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Koloni oluşumunu gözlemlemek için yumuşak agar testi uygulandı. Yumuşak agar deneyi ilaçların sitotoksik etkilerini ve anti-tümör etkilerini gösteren bir tekniktir. Bortezomib + cisplatin kombinasyonu ile muamele edilen grupta koloni sayısının DMSO (kontrol), bortezomib ve cisplatin uygulanan gruplara göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlar, bortezomib ve cisplatin kombinasyonunun kanser tedavisinde ilaçların yalnız kullanımından daha etkili olabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
After cardiovasculer disesaes, cancer is the most common disease in our country and for many cancer types there is still no cure up to now. Therefore, in this study it has been examined that whether there are cytotoxic effects of bortezomib and cisplatin drugs either alone or in combination in 4T1 breast cancer cells. In the study 4T1 cells has been treated with different concentrations of cisplatin (200 µM; 100 µM; 50 µM; 10 µM; 1 µM; 0,5 µM; 0,1 µM or 0,01 µM) for 24 hours. Afterwards, % survival of cells has been obtained using MTT tests and IC50 values has been evaluated. According to this study, the IC50 value of cisplatin was found as 14,2 μM. Furthermore, the effects of combination of bortezomib and cisplatin in 4T1 cells has been examined. After 24 hours treatment with DMSO (control), 10 nM bortezomib, 50 nM bortezomib, 1 µM cisplatin, 5 µM cisplatin or with their combinations in 4T1 cells, % survival results were compared with control and with other groups. Soft agar assay has been applied to observe colony formation. Soft agar colony formation is a technique that shows cytotoxic and anti-tumor effects of drugs. Colony numbers in bortezomib + cisplatin treated combination group was observed to be less than that in DMSO (control), bortezomib or cisplatin treated groups. These results indicate that bortezomib and cisplatin combination may be more efficient than the individually treated drugs in cancer cure.