Üniversite öğrencilerinin ego kimlik statüleri ile ebeveyn otorite stilleri ve sosyal değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between the ego identity statues of university students and their parental authority styles and social values
- Tez No: 517556
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SAİD TORTOP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlik dönemi, Ego kimliği, Ebeveyn otorite stilleri, Anne-baba tutumları, Sosyal değerler
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin kimlik statüleri ile ebeveyn otorite stilleri ve sosyal değerleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu araştırmanın örneklemi yaş ortalamaları X ̅= 20.33 olan, yaşları 18-25 yaş aralığında değişen ileri ergenlikteki üniversite 1. ve 2. sınıflarda öğrenim gören 211 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi tabakalı amaçlı örnekleme yöntemine göre seçilip, veri toplama araçlarını dolduracak bireyler random olarak seçilen üniversite öğrencilerine doldurulmuştur. Verilerin elde edilmesinde Ego Kimlik Süreci Ölçeği, Ebeveyn Otorite Ölçeği ve Sosyal Değerler Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analizi ile parametrik bir test olan tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve anlamlılık ilişkisi ile ilgili veriler ve ilişkinin yönünü belirlemek içinde Post Hoc testlerinden Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, ego kimlik oluşum süreçleri ile yetkeci ebeveyn otorite stili arasında düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ego kimlik oluşum süreçleri ile sosyal değerler arasında düşük düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ego kimlik oluşum süreçleri ile yaşa ve cinsiyete göre anlamlı bir farklılaşma olmadığı bulunmuştur. Kimlik statülerinden başarılı kimlik ile yetkeci ebeveyn otorite stili arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Kimlik statüleri ile sosyal değerler asında anlamlı ilişki bulunmuştur. Fakülte ve bölümler ile sosyal değerler arasında sadece aile değerleri için Özel Eğitim Bölümü ve Hukuk Fakültesi arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Araştırma bulguları literatür taraması ve çalışma bulguları çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the relationship between the ego identity statues of university students and their parental authority styles and social values. The average age of the survey sample is X ̅= 20.33.Their ages range from 18 to 25 years. The students who are studying in the first and second years of university are in late adolescence. The sample consists of 211 students. Ego Identity Process Questionnaire(EIPQ), Parental Authority Questionnaire(PAQ) and Multi-Dimensional Social Values Scale were used in obtaining the data.One-way analysis of variance (ANOVA) was used as a parametric test with the Pearson Moments Multiplication correlation analysis. And the Tukey test was used in the Post Hoc tests to determine the relationship and the relationship between significance and relationship. According to research findings, a low level of meaningful relationship was found between ego identity formation processes and authoritarian parental authority style. There is a low level of meaningful relationship between ego identity formation processes and social values. It has been found that ego identity formation processes are not significantly different according to age and sex. A meaningful relationship was found between achievement identity and authoritarian parental authority style in identity status. A meaningful relationship was found between identity statues and social values. A meaningful negative relationship was found between faculties and departments and social values between the Department of Special Education and the Faculty of Law only for family values. The research findings were discussed in the context of literature search and study findings. Keyword: Adolescence, Ego identity, Parental authority styles, Parental attitudes, Socialvalues