Üniversite öğrencilerinin aile aidiyeti, ebeveyn duygusal erişilebilirliği ve kimlik statüleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examining the relationships between family belonging, parental emotional availability and identity status of university students
- Tez No: 952041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Aile Aidiyeti, Ebeveyn Duygusal Erişilebilirliği, Kimlik Statüleri, Beliren Yetişkinlik, Family Belonging, Parental Emotional Availability, Identity Statuses, Emerging Adulthood
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin aile aidiyeti, ebeveyn duygusal erişilebilirliği ve kimlik statüleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini 2023-2024 bahar ve 2024-2025 yılı güz dönemi Ege Üniversitesi Bornova Kampüsünde öğrenimini sürdürmekte olan 498 lisans öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veriler Kişisel Bilgi Formu, Aile Aidiyeti Ölçeği, Ebeveyn Duygusal Erişilebilirliği Ölçeği ve Genişletilmiş Objektif Ego Kimlik Statüleri Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda aile aidiyeti ve ebeveyn duygusal erişilebilirliği alt boyutlarının birlikte başarılı kimlik statüsü üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Aile aidiyeti ve ebeveyn duygusal erişilebilirliği alt boyutlarının birlikte ipotekli kimlik statüsündeki değişimin %5'ini açıkladığı ve ebeveyn duygusal erişilebilirliği alt boyutlarından babaya duygusal erişilebilirlik boyutu ile ipotekli kimlik arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Anneye duygusal erişilebilirlik ve ipotekli kimlik arasında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu bulgusu elde edilmiştir. Aile aidiyeti ve ebeveyn duygusal erişilebilirliği alt boyutlarının hep birlikte moratoryum kimlik statüsündeki değişimin %1'ini açıkladığı ancak ayrı boyutlara bakıldığında moratoryum kimlik statüsü üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Aile aidiyeti ve ebeveyn duygusal erişilebilirliği alt boyutlarının birlikte dağınık kimlik statüsündeki değişimin %4'ünü açıkladığı sonucuna ulaşılmıştır. Alt boyutlarda aile aidiyeti ile babaya duygusal erişilebilirliğin dağınık kimlik statüsü üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olmadığı; anneye duygusal erişilebilirlik alt boyutunun ise negatif yönde anlamlı bir etkisinin olduğu bulguları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between family belonging, parental emotional availability, and identity statuses among university students. The sample of the study consists of 498 undergraduate students studying at Ege University Bornova Campus during the Spring semester of 2023–2024 and the Fall semester of 2024–2025. Data were collected using the Personal Information Form, Family Belonging Scale, Parental Emotional Availability Scale, and the Extended Objective Measure of Ego Identity Status. Multiple linear regression analysis was used for data analysis. The findings revealed that the sub-dimensions of family belonging and parental emotional availability did not have a significant effect on the achieved identity status. It was found that the sub-dimensions of family belonging and parental emotional availability together explained 5% of the variation in the foreclosed identity status, and that the emotional availability of the father was positively and significantly related to the foreclosed identity. On the other hand, a negative and significant relationship was found between emotional availability of the mother and the foreclosed identity. The sub-dimensions of family belonging and parental emotional availability together explained 1% of the variation in the moratorium identity status; however, when examined individually, no significant effect was found on the moratorium identity status. It was concluded that the sub-dimensions of family belonging and parental emotional availability explained 4% of the variation in the diffused identity status. Among the sub-dimensions, family belonging and emotional availability of the father were not found to have a significant effect on the diffused identity status; however, the emotional availability of the mother was found to have a negative and significant effect.