Eğik kablo askılı ve asma köprü tiplerinin ekonomiklik karşılaştırılması
The economic comparison of cable stayed bridges and suspension bridges
- Tez No: 517592
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ KÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: AASHTO LRFD, Asma Köprü, CSI Bridge program, Çelik Köprüler, Eğik Kablo Askılı Köprü, Ekonomik Karşılaştırma, Kablolu Köprüler, Köprü, AASHTO LRFD, Bridge, Cable Bridges, Cable Stayed Bridge, CSI Bridge program, Economic Comparison, Steel Bridges, Suspension bridge
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Ulaşımı hızlandıran en önemli etkenlerden biri köprülerdir. Ülkemizin fiziki yapısı sebebiyle köprüler çok önemli noktadadırlar. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni yapılan köprülerin büyük bir bölümünü asma köprüler ve eğik kablo askılı köprüler oluşturmaktadır. Türkiye'de yapılan yeni tip Hibrit Köprü olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, birçok bilim adamının asma köprü ve eğik kablo askılı köprü tipleri arasındaki farkları araştırmasına neden olmuştur. Hibrit köprü sistemi her iki tip köprü sisteminden oluşmaktadır. Asma ve eğik kablo askılı köprülerin hangisinin daha uygun olduğunu, hangi malzemelerden yapılacağını ve bütçesinin ne kadar olacağının belirlenmesi çalışmamızın başlangıç aşaması için gerekli ve önemlidir. Bu amaçla; değişik özelliklerdeki asma ve eğik kablo askılı köprü sistemlerinin ekonomiklik araştırmasının yapılabilmesi için gerekli analiz ve tasarımlar gerçekleştirilmiştir. Bu tez çalışmasında; asma ve eğik kablo askılı köprülerin CSI Bridge programı yardımı ile farklı açıklıklarda ve farklı malzemelerle modellenerek analizi ve tasarımı yapılmıştır. Köprülerin ana açıklığı 250, 500, 750, 1000, 1500 ve 2000 metre kullanılmıştır. Köprü tabliye malzemesi çelik ve betondan seçilmiştir. Köprü tabliye genişliği sabit olarak 27 metre kullanılmıştır. Modellenen köprü sistemlerine AASHTO LRFD standartlarına uygun olarak trafik, hareketli yük, rüzgâr yükü vb. yüklemeler tatbik edildikten sonra sistemin analiz ve tasarımı gerçekleştirilmiştir. Asma ve eğik kablo askılı köprü sistemlerinin CSI Bridge programı ile toplam 24 adet köprü modellenmesi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre en uygun ve en ekonomik köprü tipinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonunda; 250 metre açıklık için beton tabliyeli eğik kablo askılı köprüler ekonomik çakarken, 2000 metre için ise çelik tabliyeli asma köprüler ekonomik sonuçlar vermektedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors accelerating transportation is bridges. Because of the physical structure of our country, bridges are very important points. As is the case in the world, most of the newly constructed bridges in our country constitute suspension bridges and cable stayed bridges. The new type of Hybrid bridge Yavuz Sultan Selim Bridge in Turkey, caused many scientists has to research the differences between suspension bridge and cable stayed bridge types. The Hybrid bridge system consists of both types of bridge systems. Which of the suspension and suspension cable bridges are more suitable, what materials are to be built and how much of the budget is going to be necessary and important for the initial phase of our study. For this purpose; necessary analyzes and designs have been carried out in order to be able to carry out the economics research of suspension bridge and cable stayed bridge systems in different specifications. In this thesis study; Suspension and cable stayed bridges were analyzed and designed with the help of CSI Bridge program by modeling with different openings and different materials. The main span of the bridges 250, 500, 750, 1000, 1500 and 2000 meters were used. Bridge deck material is made of steel and concrete. The width of the bridge deck was used fixed to 27 meters. Analysis and design of the system has been carried out after the loads applied to the modeled bridge systems in accordance with AASHTO LRFD standards such as traffic, moving load, wind load etc. A total of 24 bridges were modeled with CSI Bridge program for suspension bridge and cable stayed bridge systems. According to the obtained results, it was aimed to determine the most suitable and most economical bridge type. At the end of study, for 250 meter openness, for cable stayed bridges with concrete deck give economical results, while for 2000 meter openness, suspension bridges with steel deck give economical results.