Çölyak hastalığında çift balon enteroskopinin yeri: 1. klinik ve/veya laboratuvar olarak çölyak hastalığı ön tanı/ayırıcı tanısı ile tetkik edilmiş olgularda çift balon enteroskopinin yeri; 2. refrakter çölyak hastalığı olan hastalarda çift balon enteroskopinin değeri
Place of double balloon enteroscopy in celiac disease: 1. the place of double balloon enteroscopy in the cases examined with preliminary diagnosis/differential diagnosis of celiac disease as clinically and/or laboratory; 2. the value of double balloon enteroscopy in patients with refractory celiac disease
  1. Tez No: 517600
  2. Yazar: MESUT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN HÜLAGÜ, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKTUĞ ŞİRİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Çölyak Hastalığı, Çift Balon Enteroskopi, Celiac Disease, Double Balloon Enteroscopy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çölyak hastalığında Çift Balon Enteroskopinin yerinin değerlendirildiği çalışmanın ilk kolunda, Çölyak Hastalığı düşünülerek tetkik edilmiş olgularda Çift Balon Enteroskopinin yeri araştırılırken; ikinci kolunda, Refrakter Çölyak Hastalığı olan hastalarda Çift Balon Enteroskopinin değeri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak 2010-temmuz 2017 tarihleri arasında, Kocaeli Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı tarafından ÇH ön tanısı veya RÇH tanısıyla tetkik edilen hastaların dosyaları, hastane kayıt sistemi ile poliklinik ve endoskopi ünitesi işlem kayıt defterleri taranarak tespit edildi ve incelendi. Ön tanıda ÇH düşünülen ve herhangi bir tanı alamayan hastalar ile RÇH tanısı olan hastalardan ÇBE işlemi uygulananlar çalışmaya uygunluk açısından değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilme ve dışlanma kriterlerine uygun olan toplamda 32 hasta çalışmaya alındı. Bulgular: ÇH tanısının araştırıldığı çalışmanın ilk kolunda, duodenal biyopsi örnekleri jejunum ve ileumdan alınan biyopsi örnekleri ile karşılaştırıldığında, iki kategori arasında histopatolojik tanı koymada duodenal örnekler lehine anlamlı fark saptandı (p=0,002). Çalışmanın aynı kolunda, hastalardan Çölyak Hastalığının ilk taranmasında alınan duodenum örnekleri, daha sonra ÇBE ile duodenumdan alınan örneklerle karşılaştırıldığında, her iki kategori arasında MMS açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı (p=0,608). RÇH nedeniyle ÇBE uygulanan çalışmanın ikinci kolunda, ÇBE yöntemi ile ince barsaktan alınan biyopsiler sayesinde 6 hastanın 2'sinde klinik şikayetlerin GIST ve Crohn hastalıklarına bağlı olduğu görüldü (%33,3). Sonuçlar: ÇH şüphesi olduğunda, duodenal biyopsilerin jejunum ve ileumdan alınan biyopsilere üstün oldugu görüldü ve bu nedenle ilk yapılacak tetkiklerde postbulber bölgeden alınan biyopsilerin yeterli olacağı düşünüldü. Ancak ÇH ayırıcı tanısında düşünülmesi gereken birçok hastalık bulunması nedeniyle, klinik şikayetlerin başka bir sebeple açıklanamadığı durumlarda ÇBE incelemesi, tanı algoritmasında düşünülmesi gereken bir modalite gibi durmaktadır. RÇH grubunda 6 hastanın 2'sinde klinik şikayetlerin başka hastalıklara bağlı olduğunun tespiti, ÇBE yönteminin bu grup hastalardaki önemini, literatürü destekleyecek şekilde göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In the first arm of the study, where the place of Double Balloon Enteroscopy was assessed in Celiac Disease, the place of Double Balloon Enteroscopy was investigated in cases examined in consideration of Celiac Disease; in the second arm, the value of Double Balloon Enteroscopy was investigated in patients with Refractory Celiac Disease. Materials and Methods: Between January 2010 and July 2017, files of patients examined by Kocaeli University Gastroenterology Department with pre-diagnosis of CD or diagnosis of RCD, were determined and examined by scanning the records of the hospital registry system, the outpatient clinic and the endoscopy unit. In patients who were thought as having CD at the preliminary diagnosis and who did not have any diagnosis and who were diagnosed with RCD; those who undergo DBE prosedure, were assessed for compliance to the study. A total of 32 patients were included in the study, who were eligible for inclusion and exclusion. Results: When the duodenal biopsy specimens were compared with the jejunum and ileum biopsy specimens in the first arm of the study, the histopathological diagnosis between the two categories was significant (p = 0.002) in favor of the duodenal specimens. In the same branch of the study, there was no statistically significant difference between the two groups in terms of MMS (p = 0,608), when comparing duodenal specimens taken from the first scanning of celiac disease with duodenal specimens taken by DBE. Due to RCD, DBE was performed in the second arm of the study, clinical complaints in 2 of 6 patients were found to be due to GIST and Crohn's disease (33,3%) due to biopsies taken from the small intestine by DBE. Conclusion: When CD was suspected, it was observed that duodenal biopsies were superior to jejunum and ileum biopsies and therefore biopsies from postbulbular regions were considered to be sufficient for the initial examinations. However, in cases where there are many diseases that should be considered in the differential diagnosis of CD, and the clinical complaints can not be explained for any other reasons, DBE examination seems to be a modality that should be considered in the diagnosis algorithm. In the RCD group, 2 of 6 patients were found to have clinical complaints due to other diseases, demonstrates the importance of DBE in this group of patients, which supporting the literature.